SLOVENIJA ULAŽE 2,5 MILIONA EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE Cilj su jednaki uslovi za sve građane EU

EULifestyleU fokusuVestiZdravlje

3.10.2020 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SLOVENIJA ULAŽE 2,5 MILIONA EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE Cilj su jednaki uslovi za sve građane EU SLOVENIJA ULAŽE 2,5 MILIONA EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE Cilj su jednaki uslovi za sve građane EU
Vlada Slovenije obezbedila je nešto više od 2,5 miliona evra za Instrument hitne podrške Evropske komisije, kako bi finansirala razvoj potencijalnih vakcina protiv Covid-19... SLOVENIJA ULAŽE 2,5 MILIONA EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE Cilj su jednaki uslovi za sve građane EU

Vlada Slovenije obezbedila je nešto više od 2,5 miliona evra za Instrument hitne podrške Evropske komisije, kako bi finansirala razvoj potencijalnih vakcina protiv Covid-19 na kojem radi nekoliko kompanija. Sredstva će biti uračunata u konačne cene vakcina, prenosi STA.

Evropska komisija je najavila zajednički pristup EU u pregovorima s proizvođačima potencijalnih vakcina protiv Covid-19, u strategiji usvojenoj 17. juna. Cilj ove incijative je da se obezbede efikasne, kvalitetne i bezbedne vakcine po najpovoljnijim cena i u najkraćem mogućem roku, kao i jednaka nabavka vakcina pod jednakim uslovima za sve građane EU. Vlada Slovenije je incijativu podržala u julu.

Komisija je najpre odlučila da sredstva Instrumenta hitne podrške budu raspoređena između šest proizvođača vakcina koje pokazuju najbolji potencijal (CureVac, Moderna, BioNTeć/Pfizer, AstraZeneca, Janšen Pharmaceutical i Sanofi/GSK), ali je kasnije uključila još jednu kompaniju (Novavax).

Zbog uključivanja novog proizvođača i jednokratnog povećanja doza vakcina koje proizvodi BioNTeć/Pfizer, Instrumentu hitne podrške Evropske komisije potrebna su dodatna sredstva, dok bi vrednost čitavog fonda trebalo da iznosi 750 miliona evra.

Dodatna sredstva država članica određena su na osnovu prognoze o njihovom bruto nacionalnom dohotku na nivou EU za 2020. godinu.

Sredstva koje članice EU budu uplatile biće im vraćene u vidu nižih nabavnih cena vakcine, pod uslovom da dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove.

  • Strahinja

    4.10.2020 #1 Author

    Lepo. Inicijativa i za druge stabilne sisteme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...