SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE Izvoz manji za 4,4 odsto, a uvoz za 3,5 procenata

SrbijaVesti

30.12.2020 13:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE Izvoz manji za 4,4 odsto, a uvoz za 3,5 procenata SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE Izvoz manji za 4,4 odsto, a uvoz za 3,5 procenata
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-novembar 2020. godine iznosi 36,3 milijarde evra, što je pad od 3,9 odsto u odnosu na isti... SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE Izvoz manji za 4,4 odsto, a uvoz za 3,5 procenata

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-novembar 2020. godine iznosi 36,3 milijarde evra, što je pad od 3,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvoz robe, dostigao je vrednost od 15 milijardi i 474 miliona evra, što predstavlja pad od 4,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 20 milijardi i 825 miliona evra, što predstavlja pad od 3,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

spoljnotrgovinska razmena kamionima
Foto: Pixabay.com

Spoljnotrgovinski deficit u prvih 11 meseci tekuće godine dostigao je iznos od pet milijardi i 350 miliona evra, što je manje za 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu iznosila je 74,4 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75 procenata.

Kako se navodi u saopštenju, spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,5 odsto ukupne razmene, navodi RZS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...