Potpisan memorandum obavezuje dve institucije da podstiču operatere mobilnih komunikacija da smanje cene

Smanjenje cene rominga sa Grčkom

BiznisRegionSrbijaTurizamVesti

21.5.2021 20:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Smanjenje cene rominga sa Grčkom Smanjenje cene rominga sa Grčkom
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za digitalnu upravu Grčke Kirijakos Pijerakakis potpisali su u Atini Memorandum o razumevanju o... Smanjenje cene rominga sa Grčkom

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za digitalnu upravu Grčke Kirijakos Pijerakakis potpisali su u Atini Memorandum o razumevanju o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga.

„Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja jasnu opredeljenost Vlada Srbije i Grčke da utiču na smanjenje cena rominga na obostranu korist i zadovoljstvo građana. Time su naši tradicionalno dobri, prijateljski odnosi podignuti na još viši nivo, i potvrđena je spremnost dve države da podstiču međusobnu saradnju i ekonomski razvoj“, saopštila je ovom prilikom ministarka Matić, a prenosi njen kabinet.

Ministar Kirijakos Pijerakakis istakao je da će digitalni alati i telekomunikacije olakšati ponovo pokretanje turizma i zajedno sa ministarkom Matić podelio je najbolje prakse za razvoj 5G mreže.

Ministarka Matić je ovom prilikom podsetila da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo za nepuna dva meseca potpisali treći važan dokument sa Grčkom, nakon potpisivanja Zajedničke izjave sa Ministarstvom turizma Grčke o saradnji u periodu i posle epidemije kovida-19 kao i Sporazuma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata.

„Ova dokumenta su od izuzetnog značaja za srpske državljane jer se očekuje da će značajno olakšati dostupnost i boravak naših građana u Grčkoj, kao i grčkih u Srbiji. Nastojanjima da prevaziđe pandemijske prepreke, otvaranjem granica za srpske turiste i sada opredeljenošću za smanjenjem rominga, Grčka je još jednom pokazala duboku posvećenost negovanju bratskih odnosa sa srpskim narodom“, zaključila je Matić.

Na osnovu Memoranduma o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga, nadležna ministarstva će podsticati operatore javnih mobilnih elektronskih komunikacija u Srbiji i Grčkoj da postignu međusobne sporazume u vezi trajnog snižavanja međunarodnih veleprodajnih tarifa, koje će se odraziti na smanjenje maloprodajne cene poziva, slanja SMS poruka i razmene podataka u romingu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prošlog četvrtka, 13. maja, tokom posete Grčkoj, najavila potpisivanje sporazuma o ukidanju naplate rominga, te da će se razgovori mobilnim telefonom i SMS-poruke naplaćivati kao lokalne. Brnabić je tada najavila da će ministarka Matić ove nedelje u Atini potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga, koji će odmah stupiti na snagu. Očigledno je da je došlo do određenih promena, obzirom da se više ne govori o ukidanju, već o smanjenju tarifa.

O svim detaljima ćemo narednih dana verovatno više čuti od operatera mobilne telefonije, a kojima će biti i upućena preporuka za smanjenje maloprodajne cene poziva, slanja SMS poruka i razmene podataka u romingu.

Tagovi
GRČKA
  • Mara

    23.5.2021 #1 Author

    Zar nije trebao da bude ukunut roming sa Gr?! 🤔

    Odgovori

  • Tina

    26.5.2021 #3 Author

    Obradovali smo se svi da će roming biti stvarno ukinut, kao što je i najavljeno, ali neeeeće!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...