Nagoveštaj zaokreta monetarne politike FED

Smanjuje se obim otkupa obveznica u SAD, kamate uskoro rastu

NovacSvetVesti

23.9.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjuje se obim otkupa obveznica u SAD, kamate uskoro rastu Smanjuje se obim otkupa obveznica u SAD, kamate uskoro rastu
FED je saopštio u sredu da će verovatno početi da smanjuje mesečne otkupe obveznica već u novembru, a najavljeno povećanje kamatnih stopa moglo bi... Smanjuje se obim otkupa obveznica u SAD, kamate uskoro rastu

FED je saopštio u sredu da će verovatno početi da smanjuje mesečne otkupe obveznica već u novembru, a najavljeno povećanje kamatnih stopa moglo bi da usledi brže nego što se očekivalo, s obzirom na to da je otklon američke centralne banke od pandemijske krize sve veći.

FED sada ocenjuje da će inflacija u SAD ove godine biti veća nego što se ranije očekivalo, ali u banci i dalje veruju da će se ona ublažiti tokom 2022. godine, jer će pandemijski pritisci nestati, prenosi NPR. FED je predvideo stopu inflacije od 4,2 odsto do kraja tekuće godine, umesto 3,4 koliko je prognozirano u junu.

Čelnici FED takođe očekuju da će se inflacija tokom iduće godine spustiti na oko 2,2 odsto. Predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) tvrdi da je veliki pritisak na rast cena rezultat uskih grla u lancu snabdevanja i nestašica koji su posledica pandemije.

„Ovi efekti uskog grla bili su veći i dugotrajniji nego što se očekivalo. Iako su sada istaknuti efekti ponude, oni će se smanjiti. I kako se to čini, očekuje se da će se inflacija vratiti prema našem dugoročnom cilju“, rekao je Pauel. Merilo FED za inflaciju je indeks izdataka PCE, koji je u julu pokazao stopu inflacije od 4,2 odsto.

Inflacija ide znatno iznad dugoročnog cilja FED od dva procenta, a polovina kreatora monetarne politike američke centralne banke vidi rešenje u povećanju kamatnih stopa iduće godine. Kamatne stope su trenutno blizu nule.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...