SMIRUJE SE EPIDEMIJA U REGIONU U Srpskoj raste broj obolelih, Crna Gora bez novozaraženih

IzdvajamoSrbijaVesti

7.5.2020 12:10 Autor: Marija Jovanović 1

SMIRUJE SE EPIDEMIJA U REGIONU U Srpskoj raste broj obolelih, Crna Gora bez novozaraženih SMIRUJE SE EPIDEMIJA U REGIONU U Srpskoj raste broj obolelih, Crna Gora bez novozaraženih
Mere uvedene radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa ublažavaju se u svim zemljama regiona. Broj novobolelih se smanjuje i dok Republika Srpska i dalje... SMIRUJE SE EPIDEMIJA U REGIONU U Srpskoj raste broj obolelih, Crna Gora bez novozaraženih

Mere uvedene radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa ublažavaju se u svim zemljama regiona. Broj novobolelih se smanjuje i dok Republika Srpska i dalje beleži naveći broj novih slučajeva u Crnoj Gori situacija je sasvim drugačija.  

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj urađeno je 519 testova, a novi korona virus potvrđen je kod još 28 osoba pa je broj obolelih povećan na 1.043. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, reč je o 12 osoba muškog i 16 ženskog pola. Kod devet osoba utvrđeno je da se radi o bliskom kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Do sada se u Republici Srpskoj oporavila 391 osoba, dok je od posledica Covid-19 preminulo 53 ljudi.

Na preporuku struke u Republici Srpskoj ukinuta je obaveza nošenja rukavica na javnim mestima, ali ostaje obaveza nošenja maski i rukavica u zatvorenom prostoru. Takođe, od 11. maja, prema odluci Štaba za vanredne situacije, moći će da rade predškolske ustanove, frizerski saloni, kafići i privatne stomatološke ordinacije.

Foto:Pixabay.com

Čini se, da je Crna Gora i dalje u najboljoj situaciji od svih zemalja u regionu. Ova zemlja nema nijedan novi slučaj oboljevanja od korona virusa. Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje, korona virus potvrđen je kod 324 osobe, dok je od posledica Covid-19 preminulo osmoro ljudi. Pod zdravstevno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalazi se 1.206 osoba.

U Federaciji BiH, u sredu je zabeležno 11 novih slučajeva korona virusa, a testirano 603 uzorka. Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je ukupno 974 ljudi obolelo, dok se 530 osoba oporavilo. Od posledica Covid-19 u FBiH preminulo je 34 ljudi.

Prema poslednjim podacima Nacionalnog štaba civilne zaštite, u Hrvatskoj je u sredu potvrđeno sedam novih slučajeva pa je broj obolelih porastao na 2.119. U ovoj zemlji zabeleženo je 85 smrtnih slučajeva, dok se 1.601 osoba oporavila.

U Sloveniji su u sredu potvrđena još tri slučaja oboljevanja od virusa Covid-19, dok je jedna osoba preminula, saopštila je vlada te zemlje. Do sada ukupno je obolelo 1.448, a preminulo 99 osoba, prenosi STA.

Kako pokazuju poslednji podaci, u Severenoj Makedoniji danas je zabeležno 13 novih slučajeva pa je broj obolelih povećan na 1.539. U ovoj zemlji do sada je izlečeno 1.057 ljudi, a zabeleženo 88 smrtnih slučajeva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...