POSLEDICE OPORAVKA EKONOMIJE SAD I KORONA KRIZE U INDIJI

Snažan rast kineske trgovine u aprilu

SvetVesti

10.5.2021 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

Snažan rast kineske trgovine u aprilu Snažan rast kineske trgovine u aprilu
Kineski izvoz u aprilu porastao je za 32,3 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je uvoz u Kinu povećan za 43,1... Snažan rast kineske trgovine u aprilu

Kineski izvoz u aprilu porastao je za 32,3 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je uvoz u Kinu povećan za 43,1 procenat prošlog meseca. Rast kineskog uvoza iz SAD u aprilu bio je 51,65 odsto, odnosno 13,94 milijarde dolara, dok je izvoz iznosio 42,05 milijardi dolara, što je rast za 31,16 odsto.

Oporavak američke ekonomije i kriza korona virusa u Indiji pomogli su da se povećaju kineski trgovinski podaci u aprilu, a količine robe su „verovatno blizu cikličnog vrhunca“, ocenili su analitičari, prenosi South China Morning Post.

Izvor: SCMP

Ukupna vrednost kineskog izvoza u aprilu bila je 263,93 milijarde dolara, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Aprilski uvoz u Kinu dostigao je vrednost 221,07 milijardi dolara. Ovo je bio deseti uzastopni period rasta izvoza i sedmi period rasta uvoza.

Ukupni trgovinski suficit Kine iznosio je 42,85 milijardi dolara u aprilu, u poređenju sa 13,8 milijardi dolara u martu. Analitičari navode da su dva faktora presudno uticala na snažan rast izvoza. Prvi je snažan oporavak američke ekonomije, koji podstiče globalnu potražnju, a drugi je kašnjenje proizvodnje u Indiji, zbog čega se mnogi poslovi prebacuju u Kinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...