Predstavljen novi informacioni sistem

Softver za nadzor nad radom javnih preduzeća

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

2.6.2021 08:40 Autor: Julijana Vincan 0

Softver za nadzor nad radom javnih preduzeća Softver za nadzor nad radom javnih preduzeća
Ministarstvo za privredu i projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji (RELOF2) predstavili su informacioni sistem koji omogućava digitalizaciju nadzora nad javnim preduzećima u Srbiji.... Softver za nadzor nad radom javnih preduzeća

Ministarstvo za privredu i projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji (RELOF2) predstavili su informacioni sistem koji omogućava digitalizaciju nadzora nad javnim preduzećima u Srbiji.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković objasnila je da je ovaj softver zapravo alat za domaćinsko poslovanje i upravljanje javnim preduzećima, ali će biti i zvaničan kanal za izveštavanje između javnih preduzeća i osnivača, kao i jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede.

„Novi softver omogućava ne samo elektronsko podnošenje izveštaja o radu, već i elektronsku izradu tih izveštaja. Olakšava izradu različitih uporednih sektorskih analiza, na osnovu kojih možemo sagledavati situaciju, preduzimati mere i utvrđivati okvir za poslovanje ovih preduzeća“, objasnila je Atanasković.

Dodala je da je efikasan rad javnih preduzeća na taj način važniji, jer građani i privreda državu u velikoj meri vide upravo kroz rad ovih preduzeća. To se, kako je rekla, posebno odnosi na lokalna javna preduzeća, budući da usluge koje ona pružaju direktno utiču na kvalitet života građana i poslovanje privrede.

Ministarka je objasnila da se digitalizacija nalazi visoko u agendi Vlade Srbije i da je ovaj proces ozbiljno zahvatio sve oblasti javne uprave. Prema njenim rečima, izrada ovog informacionog sistema potvrda je da se Ministarstvo privrede kreće putem modernizacije i digitalizacije.

„Na putu modernizacije, kroz koju Srbija hrabro korača, digitalizacija je unapredila mnoge segmente života. Građani već koriste mnoge elektronske usluge, a neke dobrobiti od digitalizacije i ne osete odmah, ali je bitno da one postoje i da kao ova omogućavaju domaćinsko poslovanje u privredi“, istakla je Atanasković.

Foto: Tanjug

Pomoćnica ministra u Ministarstvu privrede Dubravka Drakulić izjavila je da je izrada softvera sada u završnoj fazi odnosno u fazi testiranja.

„Prvi krug testiranja je realizovan u 17 jedinica lokalnih samouprava i njihovim javnim preduzećima. Sada je vreme da krenemo u drugu fazu i uključimo što veći broj opština, gradova i javnih preduzeća kako bi imali što više informacija i ispravili eventualne greške u softveru“, rekla je ona.

To je, kako je objasnila, naročito važno, jer je želja da počev od izveštavanja za 2022. godinu, softver bude jedini alat izveštavanja Ministarstva privrede. Prema njenim rečima, izradom softvera želelo se postići da se fokusi sa isključivo finansijskih pokazatelja pomere ka postignutim rezultatima, kako bi se jasno videlo šta je postignuto uloženim sredstvima. Ovim će se, naglasila je, donosiocima odluka pomoći da na osnovu podataka i analiza donose bolje i pravovremene odluke.

„Pored softvera Ministarstvo privrede nastavlja svoje aktivnosti vezane za korporativno upravljanje, jer je ono šire i sveobuhvatnije od samih softvera. Cilj nam je da primenom principa korporativnog upravljanja i novog softvera obezbedimo odgovorno ponašanje i poslovanje javnih preduzeća i da ona budu maksimalno efikasna“, istakla je Drakulić.

Direktorka RELOF2 projekta Ana Jolović navela je da je želja da se informacioni sistem kao zajednički projekat RELOF i Ministarstva privrede testira i nastavi da unapređuje do kraja ove godine.

„Javna preduzeća nisu samo važni šrafovi sistema već i nasušni oslonac boljeg života i građana i razvoja privrede, jer nema pristojnog života bez vode, struje, kanalizacije odnošenja smeća“, objasnila je Jolović.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, kao predstavnik jedne od 37 lokalnih samouprava koje učestvuju u ovom projektu, istakao je da se njegovom primenom očekuje jednoobrazan sistem izveštavanja i praćenja. To će, kako je rekao, značajno unaprediti rad svih činilaca, počev od zaposlenih i rukovodilaca u javnim preduzećima, ali i u lokalnim samoupravama kao i svih donosilaca odluka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...