Dva veka od smrti čuvenog francuskog vojskovođe

Sotheby’s će ponuditi Napoleonov šešir za pola miliona evra

LifestyleLuksuzSvetVestiZanimljivosti

15.7.2021 13:15 Autor: Marko Miladinović 1

Sotheby’s će ponuditi Napoleonov šešir za pola miliona evra Sotheby’s će ponuditi Napoleonov šešir za pola miliona evra
Jedan od Napoleonovih čuvenih dvorogih šešira biće ponuđen na aukciji londonske kuće Sotheby’s. Njena pariska kancelarija najavila je da će specijalnom aukcijom obeležiti dvestotu... Sotheby’s će ponuditi Napoleonov šešir za pola miliona evra

Jedan od Napoleonovih čuvenih dvorogih šešira biće ponuđen na aukciji londonske kuće Sotheby’s. Njena pariska kancelarija najavila je da će specijalnom aukcijom obeležiti dvestotu godišnjicu smrti čuvenog francuskog vojskovođe.

Stručnjaci za procenu vrednosti i autentičnosti ponuđenih predmeta veruju da je konkretni šešir koji će se naći na licitaciji bio na glavi Napoleona Bonaparte tokom njegovog vojnog pohoda (i poraza) na zimom okovanu Rusiju 1807. godine, odnosno prilikom potpisivanja Mirovnog sporazuma u Tilsitu, kojom je tadašnja Evropa izdeljena na zone ruskog i francuskog uticaja.

Šešir je svojevremeno otkupio engleski aristokrata ser Majkl Šo-Stjuart (sir Michael Shaw-Stewart), koji je gajio posebnu opsesiju prema Napoleonu, pa je postao kolekcionar predmeta koji su mu pripadali, prenosi Guardian.

Do danas je utvrđeno da je najmanje 19 dvorogih šešira pripadalo omalenom Francuzu.

Aukcija će biti održana u septembru i procenjuje se da će šešir postići cenu u rangu između 400.000 i 600.000 evra. 

  • Anna

    20.7.2021 #1 Author

    Volela bih da gledam prenos aukcije. Biće vrlo interesantno, sigurna sam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...