Energetska kriza na Starom kontinentu

Sporazum Kine i SAD o kupoprodaji gasa nepovoljan za Evropu

AnalizaBiznisInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

19.10.2021 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sporazum Kine i SAD o kupoprodaji gasa nepovoljan za Evropu Sporazum Kine i SAD o kupoprodaji gasa nepovoljan za Evropu
Eventualni dogovor o kupoprodaju gasa između Kine i SAD pogoršao bi energetsku krizu u Evropi, upozorio je nemački televizijski kanal N-TV. Velika kineska preduzeća... Sporazum Kine i SAD o kupoprodaji gasa nepovoljan za Evropu

Eventualni dogovor o kupoprodaju gasa između Kine i SAD pogoršao bi energetsku krizu u Evropi, upozorio je nemački televizijski kanal N-TV. Velika kineska preduzeća nalaze se u završnoj fazi pregovora sa američkim izvoznicima o više milijardi dolara vrednom sporazumu o isporuci prirodnog gasa u Kinu.

Peking očekuje da će sporazum biti potpisan pre kraja tekuće godine, prenose Ria Novosti. Vest je izazvala veliku pažnju ruskih medija, dok se Moskva brani od optužbi da je smanjenjem isporuka namerno izazvala energetsku krizu u Evropi.

Foto: Youtube screenshot

Prema navodima nemačke N-TV, Rusija bi mogla da pomogne u rešavanju situacije na evropskom tržištu gasa povećanjem obima isporuka putem svojih cevovoda. Međutim, nemačka televizija ocenjuje da su izvozne mogućnosti Moskve trenutno ograničene zbog potrebe popunjavanja sopstvenih skladišta i činjenice da je proizvodnja već na maksimalnom nivou.

Cene gasa u Evropi naglo su porasle poslednjih meseci. Početkom avgusta cena fjučersa holandskog TTF gasnog indeksa bila je oko 515 dolara za 1.000 kubnih metara, a do kraja septembra se udvostručila. Istorijski maksimum od 1937 dolara za 1.000 kubnih metara dostignut je u oktobru, a cena se potom stabilizovala na oko 1.000 dolara. U odnosu na početak tekuće godine cena gasa porasla je za oko 250 procenata.

Foto: Tanjug/AP

Prema ocenama stručnjaka rast cena se može objasniti niskom stopom zauzetosti evropskih podzemnih skladišta gasa, ograničenom ponudom glavnih dobavljača i velikom potražnjom prirodnog gasa u Aziji. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da Moskva neće odbiti nikoga ko bude tražio dodatne količine gasa.

On je odbacio tvrdnje da je Rusija prouzrokovala gasnu krizu u Evropi, navodeći da su to „potpune gluposti i politički motivisana naklapanja“. Putin je naglasio da Gazprom, ruski gasni gigant, snabdeva Evropu gasom na maksimalnom nivou prema postojećim ugovorima i da je spreman da pruži više ako to neko bude zatražio. Putin je dodao da je „100 odsto siguran“ da bi gasovod Severni tok 2, koji čeka dozvolu za rad od EU, olakšao evropske energetske probleme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...