Klimatska konferencija UN u Škotskoj

Sporazum o napuštanju eksploatacije uglja okupio 20 zemalja

EkologijaSvetU fokusuVesti

4.11.2021 17:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sporazum o napuštanju eksploatacije uglja okupio 20 zemalja Sporazum o napuštanju eksploatacije uglja okupio 20 zemalja
Dvadeset država složilo se da okonča finansiranje projekata upotrebe fosilnih goriva u inostranstvu u sporazumu objavljenom u četvrtak na klimatskoj konferenciji UN COP26 u... Sporazum o napuštanju eksploatacije uglja okupio 20 zemalja

Dvadeset država složilo se da okonča finansiranje projekata upotrebe fosilnih goriva u inostranstvu u sporazumu objavljenom u četvrtak na klimatskoj konferenciji UN COP26 u Glazgovu. Nekoliko zemalja je već pristalo da okonča međunarodno finansiranje uglja, ali ovaj sporazum je prvi te vrste koji uključuje i projekte nafte i gasa.

SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Švajcarska i Novi Zeland, između ostalih, bile su strane u sporazumu, koji ih obavezuje da će „ukinuti novu direktnu javnu podršku međunarodnom sektoru energije iz fosilnih goriva do kraja 2022. godine, osim u ograničenim i jasno definisane okolnosti koje su u skladu sa granicom zagrevanja od 1,5°C i ciljevima Pariskog sporazuma“, prenosi CNN.

Vlada Velike Britanije je takođe saopštila da je 18 zemalja, uključujući Poljsku, dalo nova obećanja o postupnom ukidanju uglja, najavljujući da neće graditi ili ulagati u novu. Postepeno ukidanje električne energije na ugalj jedan je od najvažnijih koraka u borbi protiv klimatske krize. Predsednik COP26 Alok Šarma rekao je da je sporazum o postepenom izbacivanju uglja jedan od glavnih ciljeva samita.

Ukrajina, Čile, Singapur, Mauricijus, Azerbejdžan, Slovenija i Estonija pridružile su se savezu Povering Past Coal Alliance, koji obavezuje članice da prestanu sa razvojem novih projekata uglja i postepeno ukidaju ugalj do 2030. godine za razvijene zemlje i 2040. godine za zemlje u razvoju.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina, treći najveći potrošač uglja u Evropi posle Nemačke i Poljske, saopštila je da će prestati da koristi energiju iz uglja do 2035. godine, saopštila je alijansa. Čile, koji dobija oko 20 odsto svoje energije iz uglja, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, obavezao se da će unaprediti svoj trenutni cilj postepenog isključivanja do 2040. godine.

Ugalj je fosilno gorivo koje najviše zagađuje atmosferu, a emisije gasova staklene bašte od njegovog sagorevanja su najveći pojedinačni doprinos klimatskim promenama. Odvikavanje sveta od uglja smatra se vitalnim za postizanje globalno dogovorenih klimatskih ciljeva, navodi France 24.

Potpisnici sporazuma COP26 će se u četvrtak obavezati da će izbegavati ulaganja u nove elektrane na ugalj u zemlji i inostranstvu i postepeno ukinuti proizvodnju električne energije na ugalj tokom naredne decenije u bogatijim zemljama za dve decenije u siromašnijim zemljama, saopštila je britanska vlada.

Foto: Tanjug/AP

„Kraj uglja je na vidiku. Svet se kreće u pravom smeru, spreman da zapečati sudbinu uglja i prihvati ekološke i ekonomske prednosti izgradnje budućnosti koju pokreće čista energija“, rekao je britanski sekretar za biznis i energetiku Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng).

Nedavna studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da velika većina preostalih rezervi nafte, prirodnog gasa i uglja na planeti mora ostati u zemlji do 2050. godine kako bi se izbegle najgore posledice klimatskih promena. Većina regiona širom sveta, prema autorima, mora da dostigne vrhunac proizvodnje fosilnih goriva sada ili u narednoj deceniji da bi ograničila kritični klimatski prag.

Međutim, ugalj je dao oko 37 odsto svetske električne energije u 2019. godini, a zahvaljujući jeftinom lokalnom snabdevanju čini da ugalj dominira u proizvodnji električne energije u zemljama uključujući Južnu Afriku, Poljsku i Indiju. Ovim zemljama će biti potrebna ogromna finansijska ulaganja da svoje industrije i energetski sektor prebace na čistije izvore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...