SRBI POSTAJU BITAN FAKTOR U AMERIČKOJ POLITICI Glasovi naše zajednice u SAD mogu da budu od velike pomoći Trampu da osvoji još jedan predsednički mandat

IzdvajamoSrbijaSvetVesti

2.11.2020 12:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SRBI POSTAJU BITAN FAKTOR U AMERIČKOJ POLITICI Glasovi naše zajednice u SAD mogu da budu od velike pomoći Trampu da osvoji još jedan predsednički mandat SRBI POSTAJU BITAN FAKTOR U AMERIČKOJ POLITICI Glasovi naše zajednice u SAD mogu da budu od velike pomoći Trampu da osvoji još jedan predsednički mandat
Srpska zajednica širom SAD, koja podržava aktuelnog predsednika, može da bude od velike pomoći Donaldu Trampu da opet bude izabran za predsednika SAD, kaže... SRBI POSTAJU BITAN FAKTOR U AMERIČKOJ POLITICI Glasovi naše zajednice u SAD mogu da budu od velike pomoći Trampu da osvoji još jedan predsednički mandat


Srpska zajednica širom SAD, koja podržava aktuelnog predsednika, može da bude od velike pomoći Donaldu Trampu da opet bude izabran za predsednika SAD, kaže za Biznis.rs predsednik fondacije East West bridge Jovan Kovačić.

“Oko 750.000 glasača (prema nekim procenama) je ogromna pomoć, velika kao planina, u situaciji kad je svaki glas važan i kad se očekuje tesna pobeda”, kaže naš sagovornik, koji je i funkcioner Trilaterale i dodaje:

“Međutim, ovo što su uradile Dr Olgica Ravasi i Pamela Kolins je antologijski uspeh. Do sada niko nije uspeo da organizuje Srbe da uglavnom jednobrazno glasaju za jednog kandidata i time postanu faktor u Američkoj politici. To su pre nas odavno postali Bošnjaci, Albanci, samo Srbi nisu”.

Foto: Privatna arhiva, Srbi za Trampa 2020

Kovačić je pomenuo i da u vezi sa tim postoji “urbana legenda”, koja kaže da kada su pitali predsednika Lindona Džonsona koju etničku grupu najviše voli u SAD, on je odgovorio kao iz topa – Srbe – jer mu nikad ništa nisu tražili.

Naš sagovornik smatra da je bojazan šta će biti ako Tramp izgubi na izborima neosnovan, jer, kako je objasnio, čak i to da se desi, svaki sledeći predsednički kandidat će razmšljati kako da privuče uz sebe toliki broj birača.

Foto: Privatna arhiva, Srbi za Trampa 2020

“Takve organizovane snage se niko ne odriče, čak i da je samo 5.000 birača a kamoli ovoliko. I to će uticati na povoljniji položaj Srbije u SAD, a posebno na Kapitolu”, smatra Kovačić.

Govoreći o tome šta bi pobeda aktualnog predsednika na predstojećim izborima značila za Srbiju, Kovačić kaže da je Tramp bez sumnje otvorio novo poglavlje u situaciji oko Kosova i Metohije, odnosno odnosa Beograda i Prištine, koji se već dve decenije zamrzao u veliku opasnost da jednog dana eksplodira kao svi zamrznuti konflikti.

“Tome su se usprotivile neke evropske zemlje na čelu sa Nemačkom iz njima svojstvenih razloga, opravdanih ili ne, ali u svakom slučaju američka incijativa je prodrmala učmalu EU i nateralo je na akciju nakon sedam godina usporenog hoda u prazno“, kaže Kovačić i dodaje:

Foto: Tanjug/AP

„Strasti između Vašingtona i Brisela su se sada smirile i nadajmo se da će taj dvojac nastaviti pritisak na Prištinu koji je ovde najveći problem za uspeh daljih pregovora – zbog unutrašnje opozicije, suda za ratne zločine, ozbiljnog kriminala koji hara po Evropi i Americi, frustracije što nakon 20 godina ništa nije urađeno na izgradnji zemlje i činjenice da zbog korupcije i kriminala EU ne želi da Prištini odobri bezvizni režim i zbog već opasne reputacije nepouzdanog partnera jer ne ispunjavaju već preuzete obaveze kao što je ZSO na Kosovu“.

Kad bi Bajden pobedio, malo je verovatno da ne bi iskoristio ovaj momentum koji je stvorio Tramp i Rik Grenel, smatra naš sagovornik.

„Ovakva šansa se ne propušta, ali bi bila verovatno usporena. Ona tzv. ‘platforma’ koja je navodno ‘procurela’ iz Bajdenovog izbornog štaba ima za cilj samo da privuče albanske glasače na Bajdenovu stranu, nego što je ‘policy paper’. Ali ipak su to demokrate i stara ljubav (za velike pare) zaborava nema. Tako da je sigurno da će Srbija biti u nešto nepovoljnijem položaju nego sada“, ocenio je on.

Foto: Tanjug/AP

Uticaj američkih predsedničkih izbora na ostale zemlje u svetu je ogroman u svakom pogledu, kaže Kovačić, dodajući da Bajden zastupa spoljnu politiku koja je sušta suprotnost od Trampove.

“Ako pobedi sigurno će prvo smirivati odnose sa svojim partnerima iz NATO i pokušati da popravi odnose sa Kinom. S obzirom da su oni sami zakuvali odnose sa Rusima time što su napakovali tu aferu Trampu, to će biti ostavljeno za kasnije. Što se tiče spoljne ekonomske politike Bajden je nikad do sada nije predstavio jasno i glasno, a imaće velikih problema da zaokrene u odnosu na Trampa, a da pri tom ne naljuti američkog radnika”, smatra naš sagovornik.

On je rekao da je nabrojao samo dve kategorije, jer kako ocenjuje, izbor američkog predsednika u doba ovakve globalizacije ima efekta na svaku poru života na celoj kugli zemaljskoj.

Foto: Tanjug/AP

“Od finansija i berzanskog života pa do nauke, poljoprivrede, kulture, umetnosti ili građanskog života uopšte, rasta neoliberalizma, političke korektnosti, jačanje desnice, itd“.

“Svet je veliko globalno selo i pojava novog predsednika najveće sile svakako ima srazmerno najveće efekte”, rekao je Kovačić, a na pitanje da li misli da će Tramp doći u Srbiju ako pobedi na izborima, kratko je odgovorio: Da”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...