Bliže se pregovori o nastavku uvoza iz Rusije

Srbija će tražiti tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, najavio Vučić

SrbijaSvetVesti

17.11.2021 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija će tražiti tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, najavio Vučić Srbija će tražiti tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, najavio Vučić
Srbija će tražiti od Rusije da joj isporučuje tri milijarde kubnih metara gasa godišnje tokom narednih 10 godina, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.... Srbija će tražiti tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, najavio Vučić

Srbija će tražiti od Rusije da joj isporučuje tri milijarde kubnih metara gasa godišnje tokom narednih 10 godina, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da Srbija sada „kupujuje gas za 270 dolara“ za 1.000 kubnih metara „po dugoročnom ugovoru“. „Zamislite da je cena porasla na 900 dolara. Sada imamo 161 milion kubnih metara, već smo potrošili 100 miliona kubnih metara“, rekao je Vučić, prenosi ruska agencija TASS.

Vučić je napomenuo da „od toga zavise investicije“. Prema njegovim rečima, Srbija namerava da „traži od predsednika (Rusije, Vladimira) Putina da obezbedi količine od najmanje tri milijarde kubnih metara godišnje tokom 10 godina“.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije istakao je da su se „pojavile dodatne poteškoće, jer su nemačke vlasti obustavile sertifikaciju gasovoda Severni tok 2“, a cena gasa je porasla sa 960 na 1.140 dolara za 1.000 kubnih metara. On je rekao da je cena električne energije na evropskom tržištu 250 evra za MWh, dok je u Srbiji ostala na nivou od 50 evra.

Ruska informativna agencija navodi da je Vučić rekao da na predstojećem sastanku sa ruskim predsednikom (25. novembra u Moskvi) namerava da postigne sporazum o ceni gasa i da se dogovori o povećanju obima isporuka. Predsednik Srbije, kako se navodi, izrazio je nadu da će Putin pokazati razumevanje za cenu i obim isporuke gasa.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je prošle nedelje da Srbija može da očekuje da će cena gasa biti povoljnija od 450 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon razgovora Vučića i Putina. Balkanski tok kao glavni izvor snabdevanja Srbije gasom ima kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara godišnje.

  • IVAN

    14.11.2022 #1 Author

    Istorijski dan za srbiju,samo napred nemamo sta da izgubimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...