IZ NARODNE BANKE POTVRDILI ZA PORTAL BIZNIS.RS

Srbija dobija zakon o grupnom finansiranju projekata

InvesticijeNovacSrbijaVesti

26.2.2021 13:30 Autor: Gordana Bulatović 3

Srbija dobija zakon o grupnom finansiranju projekata Srbija dobija zakon o grupnom finansiranju projekata
Narodna banka Srbije priprema nacrt propisa kojim će, prvi put u našoj zemlji, detaljno i sveobuhvatno biti uređeno grupno finansiranje projekata privrede (crowdfunding), potvrđeno... Srbija dobija zakon o grupnom finansiranju projekata

Narodna banka Srbije priprema nacrt propisa kojim će, prvi put u našoj zemlji, detaljno i sveobuhvatno biti uređeno grupno finansiranje projekata privrede (crowdfunding), potvrđeno je portalu Biznis.rs u ovoj instituciji.

„Prepoznali smo da grupno finansiranje može značajno doprineti razvoju malih i srednjih preduzeća, posebno u prvim godinama njihovog poslovanja. U tom smislu, cilj nam je da se sistemskim rešenjem na jasan i pravno predvidiv način uredi oblast grupnog finansiranja u našoj zemlji“, kažu u Narodnoj banci Srbije.

U Centralnoj banci veruju i da će se „kroz donošenje ovog zakona stvoriti bolji uslovi za početno finansiranje startapova, što bi trebalo da doprinese razvoju njihovih novih projekata i poslovnih modela“.

Iz NBS podsećaju i da je donošenjem Zakona o digitalnoj imovini, koji će se primenjivati od 29. juna ove godine, uređen jedan aspekt grupnog finansiranja, kroz mogućnost izdavanja investicionih (digitalnih) tokena, na osnovu kojeg će inovativne kompanije koje su okrenute poslovanju preko interneta moći da prikupljaju sredstva za svoje poslovanje i projekte na olakšan način, odnosno na osnovu „belog papira“ koje će odobravati Komisija za hartije od vrednosti.

„S tim u vezi, u toku je izrada analize efekata odredaba budućeg zakona, ali i sagledavanje i razmatranje odnosa budućeg zakona o grupnom finansiranju sa odredbama drugih propisa u zemlji, kao što su Zakon o tržištu kapitala, Zakon o digitalnoj imovini, Zakon o platnim uslugama, Zakon o alternativnim investicionim fondovima, Zakon o deviznom poslovanju i drugo. Posebno se vodi računa o pravnoj i finansijskog zaštiti korisnika ovog vida finansiranja, a naročita pažnja biće posvećena i uređenju prekograničnog crowdfunding, odnosno modelu koji podrazumeva ulaganje nerezidenta u domaće tržište i platnih transakcija koje će se po tom osnovu vršiti. Ovde će se posebno sagledavati sistemska rešenja iz propisa kojima se uređuju devizni poslovi i dostignut nivo liberalizacije kapitalnih tokova“, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

Podsećaju i da je, u međuvremenu, na nivou Evropske unije donet propis kojim su uspostavljena jedinstvena pravila u vezi sa grupnim finansiranjem, a koja će se primenjivati od 1. novembra ove godine, pri čemu se očekuje i zaokruživanje čitavog pravnog okvira donošenjem delegiranih akata Evropske komisije.

„U pitanju je Uredba o evropskim pružaocima usluga grupnog finansiranja koja je doneta u EU 20. oktobra 2020. godine. Imajući u vidu harmonizaciju propisa Republike Srbije s propisima EU, sagledaćemo i mogućnost za prilagođavanje pojedinih rešenja iz te Uredbe ekonomskom, institucionalnom i pravnom okviru naše zemlje“, ističu u NBS.

Narodna banka Srbije učestvuje i u radu Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije od 2021 do 2025. godine. Zadatak te Radne grupe je, između ostalog, definisanje prioritetnih politika za ubrzan razvoj startap ekosistema sa akcentom na oblasti javnih i privatnih investicija, omogućavanja pristupa preduzetničkom kapitalu i poboljšanja lokalne i regionalne povezanosti domaćeg startap ekosistema. Članovi ove Radne grupe su i predstavnici Vlade, naučno tehnoloških parkova, IKT klastera i IT habova, NALED-a i Inicijative „Digitalna Srbija“.

„Učešće u radu ove Radne grupe biće od dodatne koristi pri izradi nacrta zakona o grupnom finansiranju, pošto će omogućiti NBS da još bolje sagleda startap okruženje u našoj zemlji i probleme sa kojima se oni sreću na početku svog poslovanja, prvenstveno s aspekta investicija i pristupa preduzetničkom kapitalu“, ističu u Narodnoj banci Srbije.

Nakon što u Centralnoj banci pripreme radnu verziju teksta nacrta zakona, uputiće ga, kako kažu, prvo Ministarstvu finansija i Komisiji za hartije od vrednosti, na razmatranje s aspekta njihove nadležnosti.

„Po pribavljanju njihovog mišljenja, konačan nacrt biće upućen i drugim ministarstvima i Kabinetu predsednika Vlade, na mišljenje, posle čega će biti stavljen u javnu raspravu. Očekuje se da se u javnoj raspravi nacrt predloga zakona nađe tokom godine“, zaključuju u NBS.

Inače, kako je portal Biznis.rs nedavno i pisao, u našoj zemlji trenutno ne postoji nijedna domaća platforma za nagradni crowdfunding, koji je ujedno najpopularnija vrsta grupnog finansiranja. Pristup inostranim platformama ovog tipa iz Srbije nije onemogućen, ali je za tako nešto neophodno imati račun u inostranstvu ili kompaniju registrovanu u drugoj zemlji. Firme iz Srbije, a koje žele da na ovaj način prikupljaju sredstva za svoje projekte, obično plaćaju usluge posrednika u inostranstvu koji im ustupa račun kako bi mogli da lansiraju kampanju.

Firme u Srbiji, ipak, mogu da koriste za sada dve domaće platforme. Jedna, Donacije.rs je namenjena donacijskom grupnom finansiranju i uglavnom se koristi za projekte iz oblasti socijalnog preduzetništva, pomoći ugroženim socijalnim grupama, kulture, nauke ili sporta.

  • N.N

    26.2.2021 #1 Author

    Dobre vesti pre svega za mala i srednja preduzeca.

    Odgovori

  • Bane

    27.2.2021 #3 Author

    Bilo bi lepo,pogotovo za mala i srednja preduzeća.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...