SRBIJA DRUGA U EVROPI PO RASTU BDP Prihodi u julu veći od očekivanih, penzije i plate sigurne, poručio Vučić

SrbijaVesti

1.8.2020 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SRBIJA DRUGA U EVROPI PO RASTU BDP Prihodi u julu veći od očekivanih, penzije i plate sigurne, poručio Vučić SRBIJA DRUGA U EVROPI PO RASTU BDP Prihodi u julu veći od očekivanih, penzije i plate sigurne, poručio Vučić
Prihodi za jul u budžetu su neočekivano viši od najboljih projekcija koje je imala Vlada Srbije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je... SRBIJA DRUGA U EVROPI PO RASTU BDP Prihodi u julu veći od očekivanih, penzije i plate sigurne, poručio Vučić

Prihodi za jul u budžetu su neočekivano viši od najboljih projekcija koje je imala Vlada Srbije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naglasio da je Srbija u drugom kvartalu ove godine druga u Evropi po stopi rasta BDP-a.

„Imali smo, neočekivano, odličnu prihodnu stranu, višu od naših najboljih projekcija. Veoma smo zadovoljni stanjem u budžetu za jul“, istakao je u subotu predsednik Srbije, dodavši da je mnogo gore bilo u aprilu i maju kada su na snazi bile najteže mere zbog korona virusa.

Dobili smo prve procene rasta za najveći deo evropskih zemalja. Srbija je trenutno druga u Evropi za drugi kvartal, a ispred nas je samo Litvanija. Svi ostali su daleko, daleko, daleko iza nas„, precizirao je, kako prenosi Tanjug, Vučić, podsetivši da je Srbija u prvom kvartalu bila prva u Evropi po stopi rasta.

Kazao je da se izmenjena procena za drugi kvartal ispostavila kao pesmistička sa minusom od 9,9 odsto, jer će ona biti minus 6,3 do 6,4 procenata.

Predsednik Srbije istakao je i da su penzije i plate u Srbiji sigurne i da neće biti smanjivane, i pored krize sa koronom, koja je izazvala tektonske promene u svetu.

„U julu smo imali odličan PDV, akcizu, bolji porez na dobit nego što smo očekivali. Rashodi su nešto veći zbog korona virusa, ali prihodi su dobri. Na rashodima moraćemo da radimo, da ih smanjujemo“, objasnio je on.

Najavio je da će drzava ići sa daljim merama podsticaja privrede, kao i da će se voditi razgovori sa najpogođenijima u ovoj krizi, a to su turistički sektor u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Takođe, 1. avgusta počela je izgradnja nove kovid bolnice u Beogradu, koja će, prema rečima Vučića, biti opremljena najmodernijom opremom, i imati 200 jedinica intenzivne nege i 804 poluintenzivne nege.

Vučić, koji je sa ministrima Aleksandrom Vulinom i Zlatiborom Lončarom položio kamen temeljac za novu bolnicu, istakao je da se u nju ulaže ogroman novac, 27-28 miliona evra. Izgradnja će biti završena do 1. decembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...