SRBIJA MEĐU ZEMLJAMA KOJE SU PRUŽILE NAJVEĆU POMOĆ PRIVREDI I GRAĐANIMA TOKOM PANDEMIJE, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

BankeNovacSrbijaVesti

5.11.2020 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

SRBIJA MEĐU ZEMLJAMA KOJE SU PRUŽILE NAJVEĆU POMOĆ PRIVREDI I GRAĐANIMA TOKOM PANDEMIJE, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković SRBIJA MEĐU ZEMLJAMA KOJE SU PRUŽILE NAJVEĆU POMOĆ PRIVREDI I GRAĐANIMA TOKOM PANDEMIJE, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na 44. sastanku Kluba guvernera, na kojem su, pored guvernera centralnih banaka srednje... SRBIJA MEĐU ZEMLJAMA KOJE SU PRUŽILE NAJVEĆU POMOĆ PRIVREDI I GRAĐANIMA TOKOM PANDEMIJE, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na 44. sastanku Kluba guvernera, na kojem su, pored guvernera centralnih banaka srednje Azije, crnomorskog regiona i Balkana, učestvovali i predstavnici Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS), Međunarodnog monetarnog fonda i Svetskog ekonomskog foruma, navodi se u saopštenju NBS.

Na sastanku je ocenjeno da je kombinacija makrofinansijskih mera, koje su sprovodile vlade i centralne banke, bila ključna kao odgovor na potres u početnoj fazi pandemije, ali ostaju neizvesnosti u pogledu daljeg širenja pandemije.

Zaključeno je i da su centralne banke u velikoj meri doprinele očuvanju ekonomija u uslovima pandemije korona virusa, pri čemu su veće reakcije mogle da obezbede centralne banke u zemljama koje su pre krize bile uspešne u građenju snažnog bankarskog sektora i očuvanju monetarne stabilnosti.

Foto: Tanjug

Jorgovanka Tabaković istakla je da je NBS na samom početku krize snizila referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, a u toku 2020. godine za ukupno 100 baznih poena, na rekordno niskih 1,25 odsto. Pored toga, NBS je dodatno podstakla još povoljnije dinarske kredite u okviru garantne šeme za preduzetnike, mikropreduzeća, mala i srednja preduzeća.

Ona je naglasila da je u Srbiji prvi put obezbeđeno da se kamatne stope na dinarske kredite i evroindeksirane kredite privredi kreću na sličnim nivoima, što će dalje podsticati dinarizaciju.

Tabaković je naglasila da je Srbija, po obimu i brzini reakcije, među zemljama koje su dale najveću podršku svojim građanima i privredi, uz očuvanje stabilnosti i nisku inflaciju. Ona je dodala da je učešće problematičnih kredita od 3,4 odsto na kraju septembra na najnižem nivou od kada se prati ovaj pokazatelj kvaliteta aktive banaka.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Dinarska štednja, koja se od 2013. godine u proseku godišnje povećava za oko 25 odsto, povećana je i u kriznim uslovima na preko 90 milijardi dinara (rast od preko 10 milijardi dinara u dosadašnjem delu godine).

Povećana je i devizna štednja za više od četiri odsto u dosadašnjem delu godine, istakla je Jorgovanka Tabaković. Ona je napomenula da je uprkos velikim neizvesnostima na globalnim tržištima, kurs dinara prema evru očuvan na stabilnom nivou, pre svega zbog činjenice da je NBS u periodu 2017–2019. neto kupila pet milijardi evra na deviznom tržištu.

Zahvaljujući tome, Srbija je spremno dočekala krizu i očuvala normalno funkcionisanje domaće ekonomije, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Tagovi
NBS VESTI
  • Tatjana

    5.11.2020 #1 Author

    Verujem

    Odgovori

  • Snežana

    6.11.2020 #2 Author

    Po 100€

    Odgovori

  • IVAN

    22.5.2022 #3 Author

    Velika stvar za Srbiju

    Odgovori

  • MARKO7

    7.6.2022 #4 Author

    Pa baš velika stvar za našu državu svaka čast!

    Odgovori

  • EVA57

    15.6.2022 #5 Author

    Eeee, to je lepo-samo nastavite u tom pravcu, a sada i za sredovečne nešto-npr. neki kraći odmor u banjama Srbije.

    Odgovori

  • LEKI

    17.9.2022 #6 Author

    Videcemo kako ce biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...