Studijska poseta domaćih proizvođača čuvenoj vinogradarskoj regiji

Srbija nastavlja saradnju sa Francuskom u vinskom sektoru

BiznisBolji posaoVesti

5.11.2021 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija nastavlja saradnju sa Francuskom u vinskom sektoru Srbija nastavlja saradnju sa Francuskom u vinskom sektoru
Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije tokom ove nedelje posetila je Južnu Francusku, kako bi se uspostavila saradnja i razmenila iskustva između ovih... Srbija nastavlja saradnju sa Francuskom u vinskom sektoru

Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije tokom ove nedelje posetila je Južnu Francusku, kako bi se uspostavila saradnja i razmenila iskustva između ovih regiona u oblasti turizma, vinarstva i promocije kulturnog nasleđa.

U saopštenju organizatora projekta „EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, u sklopu koga se i odvija ova poseta, ističe se da je cilj projekta da se primeri turistička ponuda i praksa vinarskog regiona Južne francuske prenesu i u Istočnu Srbiju i Šumadiju.

Gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa Gajakom (GaillacI, jednim od najstarijih vinograda u Evropi koji je uz dugu tradiciju razvio vinski turizam, objedinivši ponudu sa kulturnim nasleđem.

Upravo ovaj model spajanja vinskog i kulturnog turizma je značajan za studijsku grupu, kako bi postojeća znanja i veštine iz ove oblasti podigla na viši nivo.

Kako se navodi, istočna Srbija i Šumadija obiluju znamenitim kulturnim spomenicima, ali i dugom tradicijom u proizvodnji vina, te su im susreti sa kolegama iz Francuske omogućili da saznaju više o objedinjenim ponudama vina i kulturnog nasleđa, kao turističkih potencijala.

„Najvrednije u Gajaku je autohtonost grožđa. Imamo udruženje od 300 vinara i 110 podruma i dve zadruge. Od 2010. godine se bavimo vinskim turizmom i trudimo se da povežemo ugostitelje i vinare, kako bi se što bolje promovisao ovaj naš region“, ističu u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Učesnici na projektu iz Srbije podelili su u zvaničnom saopštenju svoja iskustva.

„Pristup objedinjavanja svega onoga što teritoriju karakteriše je upravo ono što je nama falilo u našem lancu“, rekla je predstavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nataša Ðorđević.

Saopšteno je da Rajačke pimnice imaju potencijal da kao i Gajak budu turistička atrakcija vinskog turizma i kulturnog nasleđa, a Kristina Lukić, koja uskoro otvara vinariju na Rajačkim pimnicama, poručila je da će se ugledati na svoje kolege iz Francuske.

„Oni su iskoristili i kulinarstvu i vinarstvo i aktivnosti. Na sve moguće načine su iskoristili teritoriju. Tako bismo i mi mogli,“ zaključila je Lukić.

Sistem udruživanja u kooperative Francuzi su pokrenuli kako bi svaki član mogao da profitira, a naši privrednici iz domena vinarstva, poljoprivrede i turizma slediće njihov primer, radi unapređenja ovih sektora širom naše zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...