Ministar finansija naglašava pozitivne ekonomske rezultate

Srbija ove godine izdvojila 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije

SrbijaVesti

3.9.2021 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija ove godine izdvojila 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije Srbija ove godine izdvojila 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije
U prvih osam meseci ove godine očekivali smo deficit državnog budžeta od 234 milijarde dinara, a mi smo za 163 milijarde dinara bolji od... Srbija ove godine izdvojila 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije

U prvih osam meseci ove godine očekivali smo deficit državnog budžeta od 234 milijarde dinara, a mi smo za 163 milijarde dinara bolji od očekivanog i ostvarili smo deficit od 71 milijardu dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da je država ove godine izdvojila 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije i dodao da se u Srbiji trenutno gradi sedam autoputeva i da će do kraja godine početi izgradnja bar još tri, prenosi Tanjug.

Mali je istakao da Srbija danas na računu ima 277 milijardi dinara, dodajući da je to dve i po milijarde evra koje država ima za slučaj nekog novog izazova.

Obzirom da je prethodno ustanovljeno da se minimalna zarada približava cifri od 300 evra, iznosom od 35.015 dinara, Mali je istakao da je u ovoj godini pokrivenost potrošačke korpe minimalcem 81 odsto, i da očekuje da će planiram povećanjem od sledeće godine ona iznositi 89 odsto.

Ministar finansija je podsetio i da će penzionerima 22. septembra biti uplaćeno po 50 evra, u novembru  svim punoletnim građanima preostalih 30 evra od obećanih 60 evra, kao i dodatnih 20 evra u decembru.

Od 18. septembra drugo kolo igre „Uzmi račun i pobedi“

Mali je najavio i da 18. septembra počinje drugo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ i pozvao građane da slanjem fiskalnih računa učestvuju u toj nagradnoj igri. U igri za izvlačenje ostalo je još 30 automobila Fiat 500L, kao i još osam stanova od kojih je jedan u Beogradu na vodi.

Ministar je podsetio da od 1. januara iduće godine počinje novi sistem fiskalizacije koji će biti još jedan način u borbi protiv sive ekonomije. „Ako želimo da investiramo milijarde u autoputeve, bolnice, škole, onda moramo na pravi način da se izborimo sa sivom ekonomijom“, zaključio je Mali.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...