SEEPEX dostigao nivo od 10 odsto

Srbija poboljšala upravljanje tržištem za električnu energiju

SrbijaU fokusuVesti

15.11.2021 19:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija poboljšala upravljanje tržištem za električnu energiju Srbija poboljšala upravljanje tržištem za električnu energiju
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da je Srbija dosta napredovala u reformama u oblasti struje i obnovljivih izvora energije. Kopač je... Srbija poboljšala upravljanje tržištem za električnu energiju

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da je Srbija dosta napredovala u reformama u oblasti struje i obnovljivih izvora energije.

Kopač je na online konfenreciji predstavio Godišnji izveštaj o implementaciji Energetske zajednice, koji analizira usklađenost država članica sa Ugovorom o energetskoj zajednici na putu ka Evropskoj uniji (EU), i naveo da je najveći progres u oblasti struje imala Gruzija, dok se u Severnoj Makedoniji gotovo ništa nije desilo po tom pitanju.

U izveštaju je navedeno da je Srbija poboljšala upravljanje tržištem za električnu energiju završetkom razdvajanja Elektroprivrede Srbije i EPS Distribucije, piše Tanjug.

Takođe, navodi se i da je obim električne energije kojom se trguje na tržištu „dan unapred“ kojim upravlja berza električne energije SEEPEX dostigao je nivo od 10 odsto od ukupno isporučene električne energije krajnjim kupcima u 2020. godini.

Srbija je, takođe, postigla veliki napredak u sektoru obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti zbog donošenja novih zakona u toj oblasti.

Prioritet za Srbiju je, navode iz Energetske zajednice, donošenje neophodnih podzakonskih akata koji bi omogućili primenu Zakona o upotrebi obnovljivih izvora energije.

U izveštaju je navedeno i da implementacija u oblasti struje iznosi 75 odsto, dok je taj procenat kada je reč o gasnom sektoru 36 odsto i još u ranoj fazi.

U sektoru nafte, procenat implementacije iznosi 75 odsto, a u obnovljivim izvorima energije 64 odsto. U oblasti energetske efikasnosti on je na nivou od 73 odsto i u oblasti životne sredine 65 odsto.

Jedna od glavnih primedbi u oblasti gasa jeste to da nema pristupa trećoj strani na interkonektivnom gasovodu Horgoš, da se proizvodnja električne energije u Srbiji uglavnom oslanja na ugalj i u manjoj meri na hidroenergiju, kao i da po pitanju gasa Srbija mnogo zavisi od uvoza iz Rusije.

Takođe, prosecna ocena implementacije porasla je sa 53 odsto na 56 odsto, ali ukupni tempo reformi se usporava.

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle (Dirk Buschle) izjavio je da će, bez dalje integracije energetskih sektora, domaća tržišta koja su sva, izuzev Ukrajine, malog obima, ostati neoptimalna i da neće moći da olakšaju tranziciju ka dekarbonizovanom i decentralizovanom sektoru električne energije

Region mora da se pripremi za široku primenu varijabilnih obnovljivih izvora energije, naveo je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...