Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potvrdili za portal Biznis.rs

Srbija radi na uvođenju obaveze privremenog zapošljavanja mladih

SrbijaVesti

26.7.2021 10:31 Autor: Gordana Bulatović 0

Srbija radi na uvođenju obaveze privremenog zapošljavanja mladih Srbija radi na uvođenju obaveze privremenog zapošljavanja mladih
Srbija planira da se pridruži brojnim državama Evrope i svim mladima nakon završetka školovanja ili gubitka posla, obezbedi mogućnost nastavka edukacije, prakse ili kvalitetne... Srbija radi na uvođenju obaveze privremenog zapošljavanja mladih

Srbija planira da se pridruži brojnim državama Evrope i svim mladima nakon završetka školovanja ili gubitka posla, obezbedi mogućnost nastavka edukacije, prakse ili kvalitetne ponude za posao, potvrđeno je za portal Biznis.rs u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Garancija za mlade je program kojim Evropska unija nastoji da odgovori na nezaposlenost mladih, kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera i podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u periodu od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja“, podsećaju u nadležnom ministarstvu.

Dodaju i da je realizacija ovog programa uslovljena, na prvom mestu, sprovođenjem određenih strukturnih reformi, koje su prepoznate kao neophodan preduslov za uspešno sprovođenje Garancije, odnosno unapređenje položaja mladih, kao što je reforma obrazovnog sistema, javnih službi za zapoljavanje i regulatornog okvira.

„U okviru sistema Garancije prepoznaju se četiri glavna stuba. Prvi je rana intervencija. Drugi – dosezanje do neaktivnih mladih, a kao treći vidimo aktivaciju i pripremu – procenu zapošljivosti, pomoć u traženju posla i unapređenje kompetencije mladih za aktivno traženje posla, informisanje i savetovanje o mogućnostima za razvoj karijere. I, konačno, četvrti stub ovog sistema je ponuda, odnosno podrška integraciji na tržište rada kroz mere aktivne politike zapošljavanja“, ističu u Ministarstvu.

Aktivnosti koje se odnose na pripremu za uvođenje i pilotiranje Garancije za mlade u Republici Srbiji, otkrivaju u ministarstvu, predviđene su u okviru Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i pratećeg Akcionog plana za realizaciju Strategije za prvi trogodišnji period od 2021. do 2023. godine. Kao partneri Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalne službe za zapošljavanje, na sprovođenju ovih aktivnosti prepoznati su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, Kancelarije za mlade, organizacije civilnog društva i drugi.

„Na drugom ministarskom sastanku koji je organizovala Evropska komisija 8. jula 2021. godine u Ljubljani, predstavnici Zapadnog Balkana potvrdili su Deklaraciju Zapadnog Balkana za zapošljavanje i socijalna pitanja o održivoj integraciji mladih na tržište rada. Potvrđivanjem navedene deklaracije Republika Srbija prihvatila je da će raditi na postepenom uvođenju Garancije za mlade, da će opredeliti potrebne ljudske resurse i finansijska sredstva, izraditi Implementacioni plan Garancije za mlade do juna 2022. godine uz podršku Međunarodne organizacije rada i koristiti Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) tako da doprinese uvođenju i postepenom uspostavljanju Garancije za mlade“, zaključuju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji, njih 20 odsto čine mladi. Oko 80 odsto njih navodi da je nezaposlenost najveći problem, kao i nedostatak perspektive. To su, ujedno, i najčešći razlozi koji mladi navode kao motiv za napuštanje zemlje.

Tagovi
MLADI SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...