SRBIJA TREĆA U REGIONU PO INDEKSU LJUDSKOG KAPITALA Produktivnost obrazovanih i zdravih osoba u našoj zemlji iznosi 68 procenata, ocenjuje SB

RegionSrbijaVesti

17.9.2020 18:35 Autor: Ljiljana Begović 0

SRBIJA TREĆA U REGIONU PO INDEKSU LJUDSKOG KAPITALA Produktivnost obrazovanih i zdravih osoba u našoj zemlji iznosi 68 procenata, ocenjuje SB SRBIJA TREĆA U REGIONU PO INDEKSU LJUDSKOG KAPITALA Produktivnost obrazovanih i zdravih osoba u našoj zemlji iznosi 68 procenata, ocenjuje SB
Srbija se po indeksu ljudskog kapitala (HCI) Svetske banke, koji meri razvoj ljudskog kapitala u svetu, nalazi u vrhu u našem regionu. Ovaj indeks... SRBIJA TREĆA U REGIONU PO INDEKSU LJUDSKOG KAPITALA Produktivnost obrazovanih i zdravih osoba u našoj zemlji iznosi 68 procenata, ocenjuje SB

Srbija se po indeksu ljudskog kapitala (HCI) Svetske banke, koji meri razvoj ljudskog kapitala u svetu, nalazi u vrhu u našem regionu. Ovaj indeks uslovno meri produktivnost buduće generacije radnika u zemljama sveta prema kriterijumima kvaliteta obrazovanja i zdravlja dece i mladih.

Sa indeksom 0,68, u odnosu na maksimalno mogućih 1,0 poena, Srbija je na trećem mestu, zajedno sa Mađarskom, po razvoju ljudskog kapitala među 11 ekonomija u regionu, pokazuje izveštaj SB o Indeksu ljudskog kapitala u vreme pandemije Covid-19.

To znači da će dete rođeno danas u Srbiji imati 68-procentnu produktivnost ako završi kompletno obrazovanje i bude dobrog zdravstvenog stanja.

Ispred Srbije su Slovenija za indeksom HCI od 0,77 i Hrvatska sa 0,71.

Foto:Pixabay.com

Iza Srbije i Mađarske, koje dele treće mesto, nalaze se Crna Gora i Albanija sa indeksom 0,63, Bugarska (0,61), Rumunija i Bosna i Hercegovina (po 0,58), dok je Severna Makedonija na začelju u regionu sa indeksom 0,56.

U izveštaju Svetske banke se navodi da mladi u zemljama Evrope i centralne Azije imaju na raspolaganju neophodne mogućnosti da izrastu u produktivne odrasle osobe zahvaljujući investicijama u zdravstvo i obrazovanje tokom njihovog detinjstva i tinejdžerskog perioda.

Međutim, upozorava se da pandemija izazvana korona virusom preti da ugrozi do sada ostvaren napredak, jer se vlade bore da održe zdravstvene i usluge obrazovanja u periodu restrikcija uvedenih sa ciljem zaštite javnog zdravlja, a koje uključuju i zatvaranje škola, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...