finansiranje transformacije industrija sa visokim emisijama gasova u privatnom sektoru

Srbija u ekološkom programu vrednom milijardu dolara

EkologijaU fokusuVesti

3.6.2021 07:55 Autor: Miljan Paunović 0

Srbija u ekološkom programu vrednom milijardu dolara Srbija u ekološkom programu vrednom milijardu dolara
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Zeleni klimatski fond (GCF) pokreću program vredan 1,01 milijardu dolara za finansiranje transformacije industrija sa visokim... Srbija u ekološkom programu vrednom milijardu dolara

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Zeleni klimatski fond (GCF) pokreću program vredan 1,01 milijardu dolara za finansiranje transformacije industrija sa visokim emisijama gasova u privatnom sektoru, a među zemljama kojima će sredstva biti na raspolaganju nalazi se i Srbija, piše Politika.

Prema saopštenju banke sa sedištem u Londonu, predsednica EBRD Odil Reno-Baso (Odile Renaud-Basso) i izvršni direktor GCF Janik Glemarec (Yannick Glemarec), potpisali su danas sporazum koji će promovisati primenu tehnologija sa niskim emisijama ugljenika u industrijskom sektoru.

Program obuhvata 252,5 miliona dolara koncesionog finansiranja GCF i 757,5 miliona dolara sredstava EBRD i drugih sufinansijera, kao i dodatnih 5,53 miliona dolara od GCF i 1,36 miliona od EBRD za tehničku pomoć i dijalog o politikama.

Program je prvo veliko angažovanje GCF u ovom sektoru. Osmišljen je s ciljem da omogući unutrašnju transformaciju energetski intenzivnih industrija, agrobiznisa i rudarskog sektora Jermenije, Jordana, Kazahstana, Maroka, Srbije, Tunisa i Uzbekistana, i za podršku korporacijama u formulisanju nisko-karbonske mape puta.

„Generalno, očekuje se da će program smanjiti emisije za 17,2 miliona tona CO2 tokom 20-godišnjeg korišćenja imovine u proizvodnji, što je ekvivalentno količini jednogodišnje emisije CO2 iz energetskog sektora zemlje kao što je Hrvatska”, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...