Uticaj cene čelika na druge industrijske grane

Cena čeličnih odlivaka poskupljuje infrastrukturne radove

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbija

25.11.2021 12:49 Autor: Stanislav Stanišić 0

Cena čeličnih odlivaka poskupljuje infrastrukturne radove Cena čeličnih odlivaka poskupljuje infrastrukturne radove
Rast cene na tržištu čeličnih odlivaka značajno će uticati na druge industrije jer oni imaju primenu u termoelektranama, mašinogradnji, cementnoj industriji, industriji građevinskog materijala... Cena čeličnih odlivaka poskupljuje infrastrukturne radove

Rast cene na tržištu čeličnih odlivaka značajno će uticati na druge industrije jer oni imaju primenu u termoelektranama, mašinogradnji, cementnoj industriji, industriji građevinskog materijala i železnici. Na značajno povećanje cene uticalo je mnogo faktora.

„U prethodnih godinu dana došlo je do velikog porasta cena sirovina, repromaterijala, otpadnog železa (oko 35 odsto) i energenata koje mi koristimo u našoj proizvodnji, pa je za očekivati i rast cena naših finalnih proizvoda (čeličnih odlivaka) u značajnom procentu“, kažu za Biznis.rs iz Termovent SC livnice iz Bačke Topole.

Turbulentno stanje na tržištu ometa njihovo poslovanje, a naročito cene energenata, tako da u ovoj livnici još uvek ne izlaze sa konačnom računicom finalnog proizvoda.

„Još ne znamo koliko ćemo plaćati električnu energiju u 2022. godini, a ona je velika stavka u našoj ceni koštanja. Nemamo ni okvirnu cenu gasa za sledeću godinu, jer su pregovori izmedu Srbijagasa i Gazproma u toku“, dodaju iz Termoventa.

U pregovorima koji se vode sa Elektroprivredom Srbije oko tarifa električne energije, iz Termoventa saopštavaju da očekuju cenu od 70 evra po megavat satu i da bi u tom slučaju bili sigurniji u proceni plasmana svojih proizvoda.

„Budući planovi su još uvek u izradi i veoma su neizvesni obzirom na sve probleme sa kojima se suočava proizvodnja, ali za sada kompanija uspeva da odgovori na postavljene zahteve i nema najavu otkazivanja ranije dogovorenih ugovora o isporuci“, zaključuju u Termoventu.

Rast cena čelika, ali i metala uopšte na međunarodnom tržištu, vođen je optimizmom u pogledu ubrzanja globalnog privrednog rasta, naročito oporavkom industrijske i građevinske industrije. Države su se opredelile da kao izlaz iz krize značajna finansijska sredstva usmere na kapitalne projekte i razvoj infrastrukture, čime se stvorio disbalans između ponude i tražnje.

TERMOVENT SC LIVNICA ČELIKA AD BAČKA TOPOLA

Industrijska zona bb, 21420 BAČKA TOPOLA, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
5.717.093,52 (2020)
Broj zaposlenih:
172 (2020)

Na cene su uticali i poremećaji uzrokovani pre svega pandemijom, poput otežanog snabdevanja i prekida u radu rudarskih kompanija, kao i špekulativno skladištenje sirovina u očekivanju daljeg rasta cena.

Na kraju, tu su i očekivanja o ubrzanom tempu tranzicije ka zelenoj ekonomiji i infrastrukturnim programima koji bi drastično uvećali tražnju za metalima.

  • Danijela

    25.11.2021 #1 Author

    Poskupljenje materijala podize cene krajnjih proizvoda h svim sverama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...