Napravljen novi plan investicija vredan 17 milijardi evra

Cilj Srbije je da do 2050. godine dobija 40 odsto energije iz obnovljivih izvora

EkologijaSrbijaU fokusu

12.11.2021 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cilj Srbije je da do 2050. godine dobija 40 odsto energije iz obnovljivih izvora Cilj Srbije je da do 2050. godine dobija 40 odsto energije iz obnovljivih izvora
Povodom početka kampanje „Energetska efikasnost – okreni na zeleno“, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da povećanje energetske efikasnosti... Cilj Srbije je da do 2050. godine dobija 40 odsto energije iz obnovljivih izvora

Povodom početka kampanje „Energetska efikasnost – okreni na zeleno“, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da povećanje energetske efikasnosti treba da bude nacionalni cilj i da je to jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji, piše Tanjug.

„Usvajanjem četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, postavljen je temelj nove energetske politike Srbije, u čijem središtu su obezbeđivanje energetske bezbednosti, veće korišćenje zelene energije i borba protiv klimatskih promena“, istakla je Zorana Mihajlović.

Ostvarivanje vizije o zelenoj Srbiji, u procesu energetske tranzicije, moguće je postići samo zajedničkim radom države, lokalne samouprave i građana, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Mihajlović je dodala da je u toku izrada integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine i nove strategije razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine. Napomenula je i da je cilj da do 2050. godine Srbija 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora i da je u tu svrhu napravljen novi plan investicija vredan 17 milijardi evra.

Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku Evropske unije, počinje sprovođenje aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom „Okreni na zeleno“. U narednom periodu javnosti će kroz različite promotivno-edukativne aktivnosti biti predstavljene mere i mogućnosti za poboljšanje energetske efikasnosti na svim nivoima.

U procesu pristupanja Republike Srbije EU, naša država radi na implementaciji svih propisa evropske zajednice, čime svoj energetski sistem prilagođava Evropskoj uniji. Kako bi proces pristupanja u ovoj oblasti bio sproveden efikasno i delotvorno, Evropska unija od 2000. godine Srbiji pruža podršku, koja je dostigla vrednost od više od 830 miliona evra, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...