Projektom "DigitArt" OTP banke i Galerije Matice srpske obuhvaćen i skicenblok Save Šumanovića

Dela srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka u digitalnom formatu

KulturaLifestyleSrbijaZanimljivosti

10.12.2021 19:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dela srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka u digitalnom formatu Dela srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka u digitalnom formatu
Zahvaljujući primeni modernih tehnologija, skicenblok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka su digitalizovani... Dela srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka u digitalnom formatu

Zahvaljujući primeni modernih tehnologija, skicenblok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka su digitalizovani u formi FlipBook aplikacije, dok su neka od najreprezentativnijih dela bogate umetničke kolekcije Galerije Matice srpske koja se nalaze u depou preneta u virtuelnu stvarnost, saopšteno je iz OTP banke.

Ovaj projekat simbolično je nazvan “DigitArt”, a njime su obuhvaćeni eksponati koji do sada nisu javno predstavljani. Projekat je realizovan zahvaljujući vrednoj opremi koju je OTP banka Srbija donirala Galeriji Matice srpske i uz ekspertsku podršku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

U prvoj fazi projekta realizovaće se digitalizacija 2D grafika i crteža, kao i kreiranje dve FlipBook aplikacije, koje omogućavaju listanje pojedinačnih stranica, uz mogućnost uvećanog prikaza detalja iz digitalizovanih celina.

Na taj način će skicenblok Save Šumanovića iz 1917-1921. godine i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka, među kojima su Hristofor Žefarović, Zaharije Orfelin, Zaharije Petrović, Jovan Četirević Grabovan, od 2023. godine postati deo stalne postavke galerije. 

Koristeći VR naočare na licu mesta ili putem galerijske veb-stranice, od januara 2022. godine biće moguć i ulazak u virtuelni svet depoa galerije koja poseduje jednu od najbogatijih kolekcija ove vrste u našoj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, digitalizacija ovih dela će u velikoj meri doprineti proučavanju, zaštiti i prezentaciji nacionalnog umetničkog blaga, a na tom putu OTP banka i Galerija Matice srpske nastavljaju svoje dugogodišnje partnerstvo.

Album iz Galerije Matice srpske nastao je sakupljanjem grafičkih listova različitih autora, koji su objedinjeni u kožnom povezu, u vremenskom periodu od stotinu godina.

U njemu se nalaze dela Hristofora Žefarovića i Zaharija Orfelina, dvojice najistaknutijih bakrorezaca koji rade za srpsku klijentelu, kao i više listova sa predstavama Vasilija Onufrieviča Kiprijanova, ruskog bakroresca, izdavača, matematičara i osnivača prve ruske tipografije u Moskvi.

Identitet stvaraoca i prvobitnog vlasnika albuma još uvek nije poznat, ali je svakako reč o ličnosti koja je dobro poznavala umetnost.

  • Tina

    10.12.2021 #1 Author

    Da se sacuva za buduce generacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...