EVROPA UVODI TAKSE ZAPADNOM BALKANU zbog subvencionisanja elektrana na ugalj

EkologijaEUSrbijaU fokusu

3.4.2020 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EVROPA UVODI TAKSE ZAPADNOM BALKANU zbog subvencionisanja elektrana na ugalj EVROPA UVODI TAKSE ZAPADNOM BALKANU zbog subvencionisanja elektrana na ugalj
Evropska unija razmatra uvođenje takse na CO2 zemljama na Zapadnom Balkanu da bi anulirala prednost koju zbog subvencija imaju ovdašnji proizvođači energije na evropskom... EVROPA UVODI TAKSE ZAPADNOM BALKANU zbog subvencionisanja elektrana na ugalj

Evropska unija razmatra uvođenje takse na CO2 zemljama na Zapadnom Balkanu da bi anulirala prednost koju zbog subvencija imaju ovdašnji proizvođači energije na evropskom tržištu, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

“U poslednje dve godine EU je intenzivirala svoju ambicioznu politiku dekarbonizacije, a ugovorne strane Energetske zajednice nisu uhvatile korak. Jaz između dve strane u pogledu energetske politike je sada gotovo nepremostiv“, navodi Kopač u autorskom tekstu za “Balkan Green Energy News”.

Energetsku zajednicu (EZ) osnovale su Evropska unija, zemlje Jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, i zemlje crnomorskog regiona – Ukrajina, Moldavija i Gruzija – kako bi se povezale u oblasti energije i pre nego što postanu punopravne članice EU. Pored usklađivanja sa pravnom regulativom EU, članstvo u EZ podrazumeva i mogućnost sankcionisanja za nesprovođenje predviđenih mera u roku na koji su se države obavezale.

Kopač podseća da je EZ osnovana pre 15 godina kao glavni mehanizam za integraciju energetskih tržišta zemalja, koje nisu članice EU, u jedinstveno evropsko tržište energije, i da je njen prioritetni cilj pomoć zemljama Zapadnog Balkana u njihovoj tranziciji ka održivoj i niskougljeničnoj energetskoj budućnosti.

Kopač dodaje da je analiza Energetske zajednice pokazala da ugalj dobija značajne subvencije u zemljama regiona “koje narušavaju tržište, obrasce potrošnje i dugoročnu održivost energetskih sistema”. “Direktne subvencije dostigle su više od pola milijarde evra u periodu 2015-2017. i, što je još gore, po jedinici instalisane snage su znatno veće nego za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Indirektne subvencije, takođe, igraju veliku ulogu“, piše Kopač.

Dve vrste subvencija koje su analizirane u studiji – poslovanje sa niskom ili negativnom stopom profitabilnosti i izostanak plaćanja emisija CO2, uz pretpostavku cene od 20 evra po toni CO2 – dostigle su skoro milijardu evra godišnje u pet zemalja članica, napominje Kopač u tekstu.

„EU razmatra neku vrstu takse na emisije ugljenika kako bi se anulirala prednost koju zbog subvencija imaju proizvođači električne energije iz članica Energetske zajednice“, navodi Kopač.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...