Biznis.rs
NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U GRČKU Od 1. jula obavezan QR kod za turiste koji nisu iz EU NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U GRČKU Od 1. jula obavezan QR kod za turiste koji nisu iz EU

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U GRČKU Od 1. jula obavezan QR kod za turiste koji nisu iz EU

EkoRegionSrbijaTurizam 28.6.20. 14:01 Biljana Živančević 3

Svi putnici koji od 1. jula planiraju da uđu u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu (PLF – Passenger Locator Form) najmanje 48... NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U GRČKU Od 1. jula obavezan QR kod za turiste koji nisu iz EU

Svi putnici koji od 1. jula planiraju da uđu u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu (PLF – Passenger Locator Form) najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, nakon čega će na mejl dobiti odgovarajući QR kod koji moraju da pokažu prilikom ulaska u tu zemlju.

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

Turisti iz 18 država koje nisu u Evropskoj uniji biće podvrgnuti QR testiranju, a ova mera važi od 1. jula. Otvoreno je 7 punktova i oko 7 graničnih prelaza na kojima će se kontrola vršiti putem QR koda, objavio je grčki portal enikos.gr.

Ovakve ciljane provere zasnivaju se na posebnom softveru koji će izračunati koji su posetioci potencijalni nosioci virusa.

Detalji novog protokola su objavljeni na sajtu Vlade Republike Grčke.

“Putnici će u formularu morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika. Dobijeni QR kod putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli da ga skeniraju”, navodi se na sajtu.

 • Tatjana

  28.6.20. #1 Author

  Ostanikodkuce

  Odgovori

 • GocaBG

  28.6.20. #2 Author

  Naravno,mere predostroznosti Grcke,da bi o turistima imali bitne podatke u slucaju da dodje do korone…

  Odgovori

 • Tara

  29.6.20. #3 Author

  Koja je svrha tog koda ako softver naknadno odlučuje da li ćete biti testirani na granici ili ne. U praksi to znači cimanje sa popunjem formulara. do besvesti sa informacijama koje su privatne (kontakti rođaka!?) da bi ti posle x sati putovanja rekli da će da te testiraju! Niko vam u Grčku neće doći. Ja prva neću iako najviše volim tamo da letujem i idem svake godine, često i dva puta godišnje.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *