PIRATERIJA JE SMRT ZA KREATIVNOST Autorsko pravo tema koja je okupila pravne eksperte

SrbijaVesti

4.9.2020 14:40 Autor: Julijana Vincan 0

PIRATERIJA JE SMRT ZA KREATIVNOST Autorsko pravo tema koja je okupila pravne eksperte PIRATERIJA JE SMRT ZA KREATIVNOST Autorsko pravo tema koja je okupila pravne eksperte
U doba digitalizacije i tehnološkog napretka nužno je redefinisanje smisla i ciljeva autorskog prava, poručeno je na onlajn konferenciji “Intelektualna svojina i internet 2020”.... PIRATERIJA JE SMRT ZA KREATIVNOST Autorsko pravo tema koja je okupila pravne eksperte

U doba digitalizacije i tehnološkog napretka nužno je redefinisanje smisla i ciljeva autorskog prava, poručeno je na onlajn konferenciji “Intelektualna svojina i internet 2020”. Predstavljeni su i primeri suda EU u vezi sa povredom žiga na internetu. 
 
Profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, Slobodan M. Marković, istakao je da u kontekstu savremenih tehnologija predstoji redefinisanje ciljeva autorskog prava. Ocenio je da je ono što se sada radi u EU na tom polju nagoveštaj promene u pravom smeru. 
 
“Danas se dešava eksplozija kreativnosti na internetu. Masovna je pojava da nosioci autorskog prava dopuštaju korisnicima interneta da slobodno koriste njihovo autorsko pravo. Tako se stvara privid da su ona javna, iako su i dalje pod autorskom zaštitom. Svrha autorskog prava je podsticanje raznovrsnosti i stvaralaštva”, objasnio je Marković na konferenciji.

Foto: Pixabay.com

Tradicionalno autorsko pravo pokazalo se kao korisno za privredu. Veliko je učešće industrije povezane sa autorskim pravom, odnosno, kreativne industrije u BDP. Zato su zakonodavci zainteresovani za zaštitu autorskog prava. Kreativna industrija nosilac je zahteva za borbu protiv piraterije. 
 
Piraterija je smrt za kreativnost. Dominantna ideologija autorskog prava je borba protiv piraterije. Boreći se protiv piraterije, borite se za autorsko pravo”, naglasio je Marković i podvukao važnost podizanja svesti o štetnosti piraterije. 

Foto: Pixabay.com

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Sanja Radovanović, govorila je o umnožavanju autorskog dela za privatne potrebe i računarstvu u oblaku.

Dominira iskorišćavanje autorskog dela putem interneta. I dalje ne postoje jasne granice šta je, a šta nije dopušteno na internetu u razmeni informacija”, zaključila je Radovanović.

Rolna fotografskog filma
Foto: Pixabay.com

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Dušan Popović, govorio je o iscrpljenju autorskog prava na digitalnim primercima dela. To je objasnio na primeru evropskog pristupa o e-knjizi i pitanju da li je treba posmatrati kao robu ili uslugu. 

Predstavljen je i zbornik “Intelektualna svojina i internet (2020)”. Sačinjen je od radova vodećih srpskih istraživača u oblasti prava intelektualne svojine i prava interneta.

Tagovi
MUZIKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...