Monitoring kvaliteta hrane trajaće dva meseca

Pojačana kontrola ispravnosti namirnica posle povlačenja opasnih sladoleda

PoslovanjeSrbijaZdravlje

6.8.2021 13:30 Autor: Gordana Bulatović 0

Pojačana kontrola ispravnosti namirnica posle povlačenja opasnih sladoleda Pojačana kontrola ispravnosti namirnica posle povlačenja opasnih sladoleda
Zabrana prodaje četiri vrste sladoleda u Hrvatskoj bila je znak za domaće nadležne institucije da deluju u skladu sa uredbom Evropske komisije i učine... Pojačana kontrola ispravnosti namirnica posle povlačenja opasnih sladoleda

Zabrana prodaje četiri vrste sladoleda u Hrvatskoj bila je znak za domaće nadležne institucije da deluju u skladu sa uredbom Evropske komisije i učine isto. Reč je o prehrambenim proizvodima sa povećanom koncentracijom supstanci potencijalno opasnih po ljudsko zdravlje. Kontrolu kvaliteta hrane u Srbiji, inače, vrše referentne laboratorije po nalogu inspekcija, ali i građani sami mogu tražiti proveru ukoliko imaju razloga za sumnju.

Tako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije povuklo iz domaćih prodavnica sporne četiri vrste sladoleda zbog prisustva pesticida etilen oksid u aditivima. Odluka je usledila posle identičnog poteza Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, a u skladu sa uredbom Evropske komisije koja se odnosi na maksimalni nivo ostataka pesticida u hrani za životinje.

Domaće trgovine su dobile nalog da iz prodaje povuku sladolede Snickers, Twix, Bounty i M&Ms. Ovakve odluke se kod nas najčešće donose zbog isteka roka trajanja ili nepravilnog deklarisanja namirnica koje su namenjene ljudskoj ishrani. 

Foto: Pixabay.com

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane kaže da hrana može biti u prometu do datuma navedenog posle reči: “najbolje upotrebiti do” ili posle reči: „najbolje upotrebiti do kraja”. Nakon isteka navedenog roka trajanja hrana se mora povući iz prometa. U slučaju spornih sladoleda reč je prisustvu supstanci štetnih po zdravlje. 

“Prema važećem Zakonu o bezebednosti hrane, namirnice nisu pogodne za ishranu ljudi, zbog kontaminacije spoljnim ili nekim drugim faktorom. Takođe, bezbednost namirnica ugrožena je i zbog truljenja, kvarenja, raspadanja i isteklog roka trajanja za proizvode označene rokom trajanja ‘upotrebljivo do’ u skladu sa propisima kojima se bliže propisuje deklarisanje hrane”, navode za Biznis.rs iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrani kojoj je istekao rok nema mesta na tržištu

Konditorski proizvodi, testenine i žitarice  koje se stavljaju u promet jesu hrana koja se uglavnom označava rečima „najbolje upotrebiti do” ili “najbolje upotrebiti do kraja“.  Ove namirnice imaju znatno duži rok trajanja od hrane označene rečima “upotrebljivo do“. Ova oznaka govori da hrana zadržava svoja karakteristična svojstva pri odgovarajućem načinu čuvanja i skladištenja.

“Dešava se da se konditorski proizvodi, testenina, žitarice nalaze u ponudi, iako je prošao datum označen rečima “najbolje upotrebiti do” ili “najbolje upotrebiti do kraja“. To svakako predstavlja prekršaj u odnosu na važeći Zakon o bezbednosti hrane i propisana pravila označavanja hrane u prometu, te se kao takva mora povući iz prometa”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zvanični podaci govore da je Poljoprivredna inspekcija tokom protekle godine izvršila 1.462 kontrole u prometu i konstatovala 19 neusaglašenosti. Potrošači su podneli 135 prijava, a u 31 slučaju utvrđena je neusaglašenost.

Najčešći razlozi podnošenja predstavke bili su:

– Istekli rokovi deklarisanja;

– Nebezbedno čuvanje i skladištenje;

– Deklarisanje nije u skladu sa važećim propisima;

– Nisu ispunjeni i obezbeđeni adekvatni uslovi higijene u pogledu objekta i opreme;

– Proizvod ne ogovara važećim propisima;

– Narušavanje ili ugrožavanje zdravlja ljudi i kontaminacija hrane;

– Nije obezbeđena mogućnost praćenja hrane i sirovina koje će biti ugrađene u ovu hranu kroz sve ili pojedine faze proizvodnje, prerade i prometa.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ko je zadužen za kontrolu namirnica?

Analizu hrane koja se prodaje u marketima vrše veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Provere se rade i u procesu proizvodnje, pre nego što se hrana nađe u marketima ili na pijacama. Takođe, važno je naglasiti da se kontrola namirnica obavlja redovnim ispitivanjem i monitoringom.

“Svi prehrambeni proizvodi na tržištu podležu kontroli na osnovu zakonske regulative. Nadležna inspekcija dostavlja uzorke u referentnu laboratoriju, gde se kontroliše mikrobiološka i higijenska ispravnost. Određuje se broj bakterija i upoređuje sa propisanim vrednostima. U zavisnosti od zahteva inspektora radi se i kontrola kvaliteta koja podrazumeva analizu hemijskog sastava, proteina i štetnih materija”, kaže za Biznis.rs direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije dr Dobrila Jakić – Dimić.

Glavni razlog za povlačenje sladoleda je uvećani nivo teških metala i pesticida kojih ima u konzervansima, bojama i stabilizatorima. Ove supstance se upotrebljavaju da ne bi došlo do kvara, a upotreba je regulisana zakonima Evropske unije. Direktorka Instituta potvrđuje da je tokom proteklih dana bilo i drugih namirnica koje su povučene sa domaćeg tržišta. Razlog su visoke temperature, a najčešće je reč o mesu i mesnim prerađevinama.

“Sledeće nedelje počinje monitoring koji će trajati dva meseca. Cilj je sveobuhvatna provera kvaliteta namirnica po jasno definisanom broju uzoraka koji će obuhvatiti mlečne proizvode, meso, med i druge prehrambene proizvode koji se nalaze u prometu kako u prodavnicama, tako i na pijacama”, navodi Jakić – Dimić.

Pored redovnih kontrola koje sprovode nadležne inspekcije, građani takođe mogu tražiti proveru proizvoda, ukoliko sumnjaju da ne odgovara kvalitetu ili sastavu navedenom na deklaraciji. Kada su rezultati analize nezadovoljavajući, proizvod se povlači sa tržišta.

“Ukoliko je proizvod već na tržištu, privredni subjekat mora da ga povuče ili opozove. Sledljivost proizvoda se prati prema LOT broju koji se nalazi na deklaraciji. Da bi se bilo koji proizvod našao na rafu u marketu, neophodno je da prođe kontrolu i ispuni uslove Zakona o bezbednosti hrane, kao i Pravilnika za ispitivanu grupu proizvoda”, izjavio je za Biznis.rs doktor veterinarske medicine na Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije Nikola Rokvić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...