POMOĆ DRŽAVE SPAS ZA POVRTARE Vanredno stanje nanelo štetu poljoprivredi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

2.5.2020 12:01 Autor: Ljiljana Begović 3

POMOĆ DRŽAVE SPAS ZA POVRTARE Vanredno stanje nanelo štetu poljoprivredi POMOĆ DRŽAVE SPAS ZA POVRTARE Vanredno stanje nanelo štetu poljoprivredi
Za poljoprivrednike je tokom vanrednog stanja bio pravi izazov da se izbore sa zabranom kretanja kako bi obradili njive i zasade. Najveću štetu pretrpeli... POMOĆ DRŽAVE SPAS ZA POVRTARE Vanredno stanje nanelo štetu poljoprivredi

Za poljoprivrednike je tokom vanrednog stanja bio pravi izazov da se izbore sa zabranom kretanja kako bi obradili njive i zasade. Najveću štetu pretrpeli su povrtari, jer i ono što su odgajili nisu mogli da plasiraju zbog zabrane kretanja, zatvaranja zelenih pijaca i prodavnica kojima isporučuju robu.

Vlada Srbije je usvojila Uredbe o novčanoj pomoći i o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije korona virusa.

Preko Uprave za agrarna plaćanja poljoprivrednicima je na raspolaganju 2,6 milijardi dinara, a konkretno za povrtare opredeljeno je 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše do 90.000 dinara.

Porodica Dragačevac iz Lunovog sela kod Užica godinama se bavi povrtarstvom. Pod plastenicima imaju 20 ari ranog povrća, najviše zelene salate, a tu su i jagode, paprika, krastavac. Kažu da su dve trećine zelene salate bacili tokom vanrednog stanja, jer nisu mogli da isporuče ni prodavnicama, ili ponude na pijaci, prenosi Tanjug.

Dosta bolje je prošao Dragan Cvijović koji svoje proizvode plasira za izvoz i u velike markete koji nisu zatvarani tokom vanrednog stanja. Glavna kultura jagode stiže ovih dana na berbu. „Iz plastenika nemamo neke ozbiljnije količne i prodajemo po preprouci i prijateljima. Ove jagode na otvorenom stižu za branje za dvadesetak dana i po najavama neće biti problema sa izvozom“, kaže Cvijović.

Za one poljoprivrednike koji su pretrpeli štetu u prethodnom periodu, ublažavanje mera i ponovno otvaranje zelene pijace u Užicu daje nadu da bar u narednom periodu neće biti tolike štete sa novim kulturama.

  • Maja

    3.5.2020 #1 Author

    „O Srbijo medju njivama i sljivama…“ 🙂 Jos je od Milosa Obrenovica srpski seljak i domacin bio uvazavan..I danas treba da bude tako i sve olaksice, podrska i pomoc za srpsko selo !!!

    Odgovori

  • zorica stefanovic

    5.5.2020 #2 Author

    Lepo bi bilo da se pomoc sprovede i u delo,da ne ostane sve na recima.

    Odgovori

  • NINO

    1.2.2022 #3 Author

    Neko i njima da pomogne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...