Rekordan broj vozila na auto-putevima

Prihodi od putarina pune kasu Srbije

BiznisInfrastrukturaSrbija

26.7.2021 08:45 Autor: Marija Jovanović 0

Prihodi od putarina pune kasu Srbije Prihodi od putarina pune kasu Srbije
Jedini pad u putničkom i teretnom saobraćaju koji je u Srbiji zabeležen od marta do juna prošle godine zbog pandemije korona virusa već je... Prihodi od putarina pune kasu Srbije

Jedini pad u putničkom i teretnom saobraćaju koji je u Srbiji zabeležen od marta do juna prošle godine zbog pandemije korona virusa već je nadoknađen. Prema podacima javnog preduzeća “Putevi Srbije”, do sredine jula kroz Srbiju je prošlo 31,3 miliona vozila, a uskoro će se znati da li će biti oboren rekord po broju vozila na auto-putevima od pre dve nedelje.

Ono što je izvesno jeste da se približavamo rezultatima iz 2019. godine kada je do kraja letnje sezone auto-putevima prošlo 37,5 miliona vozila. U „Putevima Srbije“ kažu da se godišnje beleži rast prometa brzim saobraćajnicama od četiri odsto i da taj procenat raste sa svakim novoizgrađenim kilometrom, prenosi RTS.

„To je u odnosu na prošlu, 2020. godinu skok od nekih 30 odsto, a u odnosu na 2019. godinu skok od 10 odsto. Prihod od naplate putarine u ovoj godini, do 18. jula iznosi 16,35 milijardi dinara. To je u odnosu na prethodnu godinu 29 odsto više, a u odnosu na 2019. godinu 28 odsto više“, kaže Nikolina Arbutina iz „Puteva Srbije“.

Punije kase od putarine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ističe da u strukturi rasta društvenog proizvoda u prvom kvartalu građevina ima uticaj gotovo sa dve trećine.

„Mi smo imali 20 odsto rast građevine i infrastrukture u strukturi BDP, a u drugom kvartalu planiramo da rast bude do čak 40 odsto“, naglašava Momirović.

Profit ubira i sektor usluga duž koridora

U Privrednoj komori Srbije navode da se pored građevinarstva, zahvaljujući izgradnji auto-puteva razvija sektor usluga duž koridora i mnogo mikro i malih firmi u, do juče, saobraćajno marginalizovanim krajevima.

„Generalno, sve opštine u okviru Srbije mogu imati ekonomski prosperitet zahvaljujući izgradnji tih vitalnih ključnih infrastrukturnih projekata,“ kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Cilj države je izgradnja još 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, koliko se trenutno gradi ili je u toku njihovo projektovanje.

Gradi se od Pojata preko Ćićevca do Kruševca. Radi se i kod Mrčajevaca, deonica Preljina-Požega i obilaznica oko Čačka. Najavljuje se izgradnja obilaznica oko Užica i Gornjeg Milanovca, a u septembru i brze saobraćajnice do Loznice i Golupca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...