PROGRAM ZA OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE SVEOBUHVATAN Čadež: Čuva kičmu ekonomije

IzdvajamoSrbija

30.3.2020 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PROGRAM ZA OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE SVEOBUHVATAN Čadež: Čuva kičmu ekonomije PROGRAM ZA OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE SVEOBUHVATAN Čadež: Čuva kičmu ekonomije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće sutra paket novih ekonomskih mera za Srbiju, vredan pet milijardi evra: pomoć malim, srednjim i velikim preduzećima, za svakog... PROGRAM ZA OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE SVEOBUHVATAN Čadež: Čuva kičmu ekonomije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće sutra paket novih ekonomskih mera za Srbiju, vredan pet milijardi evra: pomoć malim, srednjim i velikim preduzećima, za svakog punoletnog građanina moguća jednokratna pomoć u iznosu od 100 evra, ali i minimalac svakom preduzetniku za naredna tri meseca.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je program za oporavak srpske ekomonije nakon pandemije korona virusa sveobuhvatan i odmeren. „Ono što čini novi ekonomski program dubljim, u odnosu na druge zemlje EU, jeste to što je njegova ideja da se stvarno pomogne najugroženijima, sačuvaju radna mesta i očuva kičma ekonomije“, istakao je Čadež.

Kako je dodao, upravo je direktna pomoć, malim, srednjim i mikro preduzećima kojima država finansira minimalac način da se sačuva kičma ekonomije. „Nismo imali veliki talas otpuštanja, privrednici su odmereno reagovali, a mnogi sektori su potpuno devastirani“, naveo je Čadež i dodao da je 90 odsto predloga koje je privreda kroz PKS dala ugrađena u ove mere.

Prema njegovim rečima, cilj novih ekonomskih mera jeste da što manje privrednika bude ugroženo i da spasimo bazu, a to su građani Srbije. Čadež je pozitivno ocenio i to što će država preuzeti deo kreditnog rizika. „Velika je razlika između toga kada ja imam firmu i uzimam kredit, pa preuzimam najveći deo rizika. Firme su već sada dosta opterećene različitim zalogama. Kada država preuzima deo rizika, to znači da je na privredniku najmanji deo rizika, što je dobro jer će se oni boriti sa likvidnošću“, dodao je Čadež.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je naveo da se mere mogu sistematizovati u tri dela:

Prvi deo su poreske olakšice – odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose, poreza na profit, poreza na imovinu za preduzeća. Ukupne poreske mere su 167 milijardi dinara. To je skoro ekvivalentno onome što se krajem februara i pečtkom marta zateklo na računu države. Drugi jpaket se odnosi na direktnu pomoć preduzećima, to su garantovane minimalne zarade zaposlenima, a treći deo je finansiranje tekuće likvidnosti preduzeća.

Govoreći o Garantnom razvojnom fondu, Kovačević je objasnio da će država razraditi program garantovanja kredita, odnosno podele rizika između banaka i preduzeća.

On ne veruje u crne projekcije i smatra da će svet pretrpeti jedan recesioni udar, ali da će vrlo brzo doći do rasta. “ Važno je da Srbija ima rezervu, to je rezultat dobre fiskalne politike, kojoj je prethodio ciklus rasta u prethodne dve godine“, rekao je Kovačević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...