Vrednost projekta 590 miliona dinara

Raspisan tender za izgradnju Centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima

BiznisEkologijaInfrastrukturaSrbija

19.8.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspisan tender za izgradnju Centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima Raspisan tender za izgradnju Centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima
Sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisao je tender za izgradnju i opremanje Centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima, odnosno postrojenja za tretiranje kabastog otpada... Raspisan tender za izgradnju Centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima

Sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisao je tender za izgradnju i opremanje Centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima, odnosno postrojenja za tretiranje kabastog otpada sakupljenog na teritoriji Beograda. Planirano je da se ovaj centar nalazi na katastarskoj parceli 6194 KO Dobanovci, na oko 25 km od centra Beograda.

Rok za izvršenje radova je 10. decembar 2025. godine, a procenjena vrednost tendera je 590,5 miliona dinara bez PDV-a.

Ponude se mogu dostaviti do 10. septembra.

Pošto je na predmetnoj lokaciji postojala nesanitarna deponija, izvršene su prve aktivnosti na sanaciji pomenute nesanitarne deponije – smetlišta. U okviru projekta pripremnih radova projektovano je dodatno uređenje na lokaciji katastarske parcele 6194 do planirane kote pripreme podloge za konstrukcijski deo nasipanja za izgradnju kompleksa – navodi se u dokumentaciji, prenosi eKapija.

Za potrebe izgradnje centra za sakupljanje otpada u Dobanovcima, kako se dodaje, pribavljeno je rešenje o građevinskoj dozvoli od 23. februara prošle godine. Planirana je izgradnja prve faze kompleksa reciklažnog dvorišta- Centra za sakupljanje otpada, a tim radovima će biti formirani objekti kategorije V, ukupne BRGP 1.734,79 kvadratnih metara, od čega nadzemne BRGP 1.734,79 kvadratnih metara.

U okviru projekta definisana je građevinska parcela „GP9“, čije se granice poklapaju sa granicom kompleksa. Parcela ima nepravilan izdužen oblik i zauzima površinu od oko 1,6 hektara. U neposrednoj blizini predmetne lokacije nalazi se kanal Veliki Begej, koja se uliva u kanal Galovica, a sa ostalih strana oivičena je poljoprivrednim zemljištem.

Pristup predmetnom kompleksu je preko javne saobraćajnice koja je planirana Urbanističkim projektom za izgradnju saobraćajnica dela GP141 i GP145. Trenutno se na lokaciji buduće saobraćajnice nalazi nekategorisani put, a planirana javna saobraćajnicaj III reda je dvosmerna sa kolovozom širine 12 metara.

Jednokratna plastika
Foto: Pixabay.com

Nakon ulaska građana privatnim vozilima na lokaciju ovlašćena osoba će obavljati pregled i davati uputstva gde se može odložiti kabasti otpad. Vozila će se, zatim, kretati obeleženom jednosmernom putanjom i obavljati istovar kabastog otpada prema dobijenim instrukcijama.

Kamioni sa kontejnerima koji dolaze na lokaciju prolaziće kroz rampu i dolaziti na kolsku vagu, gde će se očitavati težina i istovarivati kontejner u neposrednoj blizini hale za reciklažu. Jednosmernom putanjom odlaziće na zadnji deo parcele na severozapadu parcele gde će uzimati prazan kontejner i odlaziti južnom stranom parcele ponovo do merne vage gde će se ponovo meriti prazni, nakon čega će napuštati kompleks.

Objekat za privremeno skladištenje opasnog otpada

I ovaj objekat će biti prizeman, a nalaziće se na krajnjem severozapadnom kraju parcele. Ovim je omogućeno da pristup objektu imaju samo zaposleni. Prilaz objektu je projektovan preko jugoistočne fasade.

Funkcija objekta je da u slučaju sumnje za neku vrstu otpada, koji se zatekne u kabastom otpadu ili nastane u toku obavljanja delatnosti, da se radi o opasnom otpadu, neophodno je prvo obaviti ispitivanje i klasifikaciju otpada u skladu sa Pravilnikom o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji otpada, nakon čega će se raditi odgovarajuće privremeno odlaganje do predaje operateru.

Od različitih vrsta otpada sa opasnim karakteristikama najveća mogućnost pojavljivanja otpadna ulja, istrošene baterije i akumulatori i otpadne fluorescentne cevi koje sadrže živu.

Objekat za tretman kabastog otpad

Objekat za tretman kabastog otpada biće smešten u centralnom delu kompleksa, a sa svih strana objekta nalaziće se manipulativne asfaltne površine. I on će biti spratnosti P+0. Funkcionalno će biti podeljen na dve celine.

Jedna celina biće tretman (usitnjavanje) kabastog otpada, sa presovanjem (baliranje) usitnjenog kabastog otpada, dok će druga celina služiti za privremeno skladištenje tretiranog materijala. Konstrukcija hale biće čelična.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.