REZERVE ZLATA SRBIJE NAJVEĆE U REGIONU Više od 32 tone, pokazuju podaci NBS

IzdvajamoRegionSrbijaVesti

14.10.2020 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 3

REZERVE ZLATA SRBIJE NAJVEĆE U REGIONU Više od 32 tone, pokazuju podaci NBS REZERVE ZLATA SRBIJE NAJVEĆE U REGIONU Više od 32 tone, pokazuju podaci NBS
Srbija je sa 32 tone zlata, zemlja sa najvećim zlatnim rezervama u regionu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS) i Svetskog saveta za zlato.... REZERVE ZLATA SRBIJE NAJVEĆE U REGIONU Više od 32 tone, pokazuju podaci NBS

Srbija je sa 32 tone zlata, zemlja sa najvećim zlatnim rezervama u regionu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS) i Svetskog saveta za zlato. Prema podacima NBS, naša zemlja je krajem septembra imala 32,12 tona zlata, koje vredi 1,66 milijardi evra, odnosno 1,95 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Oko 96 odsto zlata se čuva u obliku zlatnih poluga, a ostala četiri procenta u obliku kovanog novca. Kada je reč o čuvanju zlatnih rezervi, dve trećine se čuvaju u trezoru centralne banke, a jedna trećina na računima NBS u sigurnim inostranim institucijama. Zlatne rezerve, inače, čine 12,7 odsto naših deviznih rezervi.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato za drugi ovogodišnji kvartal, najveće rezerve zlata na Balkanu, posle Srbije ima Severna Makedonija i one su teške 6,89 tona.

Slovenija ima 3,17 tona, Bosna i Hercegovina 2,98 tona a Crna Gora 1.090 kilograma, nasleđenih od nekadašnje SFRJ. Najmanje su hrvatske zlatne rezerve, jer one zapravo i ne postoje, pošto je Hrvatska svoje zlato prodala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...