zapadno-bački okrug i osiječko-baranjska županija za bolju komunikaciju lokalnih preudzetnika

Saradnja prekograničnih klastera Srbije i Hrvatske

BiznisPreduzetnikRegionSrbija

18.11.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saradnja prekograničnih klastera Srbije i Hrvatske Saradnja prekograničnih klastera Srbije i Hrvatske
U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2021, u Srbiji i Hrvatskoj osnovani su prekogranični klasteri. Osnivanje prekograničnih klastera realizovano je u Zapadno-bačkom... Saradnja prekograničnih klastera Srbije i Hrvatske

U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2021, u Srbiji i Hrvatskoj osnovani su prekogranični klasteri.

Osnivanje prekograničnih klastera realizovano je u Zapadno-bačkom okrugu i Osječko-baranjskoj županiji. U Somboru je osnovan klaster koji okuplja proizvođače i prerađivače biomase, javlja Radio Televizija Vojvodine.

„Najviše su zainteresovane kompanije koje se bave preradom biomase. Postoji interesovanje, jer smo još prilikom formiranja klastera prepoznali potrebu prerađivača za sirovinom“, kaže Kristina Hajrung iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Sombora.

U Belišću je formiran klaster za papir, koji treba da pomogne preduzetnicima u njihovom radu. Obezbeđen je prostor, nabavljena je oprema i mašine za edukaciju u oblasti papirne industrije.

„Nabavili smo mašinu za proizvodnju salveta, jer nam je želja da, kada proradi velika fabrika za proizvodnju tissue papira, mali proizvođači sa obe strane granice, ukoliko budu zainteresovani, mogu da pokrenu svoju proizvodnju“, kaže direktor LAR Belišće Mario Marolin.

Klasteri s jedne i druge strane međusobno će sarađivati, što je i smisao ovog prekograničnog projekta.

„Ta saradnja podrazumeva da proizvođači iz oblasti poljoprivrede ukoliko imaju biomasu u svojoj proizvodnji mogu da na inovativni način iskoriste, bilo u proizvodnji papira ili dobijanju energije iz biomase“, kaže Uroš Čitaković iz NALED–a.

U Somboru je sada u toku kampanja za privlačenje poljoprivrednika koji imaju biomasu koju mogu plasirati malim prerađivačima u pograničnom regionu. Otvorena je i berza putem koje poljoprivrednici mogu oglasiti ponudu žetvenih ostataka.

„To je mesto gde oni mogu oglasiti sve ostatke koje imaju, a koje bi prodali. To se odnosi na proizvođače sa obe strane granice“, kaže Hajrung.

U završnoj fazi projekta u Somboru se završava adaptacija prostora u kojoj će biti prostorije klastera i koji će biti dostupan za poslovne susrete i sastanke.

Nosilac projekta je Grad Sombor, a partneri su Lokalna razvojna agencija grada Belišća, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Poduzetnički inkubator BIOS i NALED. Vrednost projekta je 1,1 milion evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...