Uspešan nastup na sajmu u Moskvi

Srpska obuća i odeća na tržištu Rusije

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaSvet

11.12.2021 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpska obuća i odeća na tržištu Rusije Srpska obuća i odeća na tržištu Rusije
Srpski proizvođači radne i zaštitne obuće i odeće za specijalne namene uspešno su promovisali izvozne kapacitete na međunarodnom sajmu „Bezbednost i zaštita na radu“... Srpska obuća i odeća na tržištu Rusije

Srpski proizvođači radne i zaštitne obuće i odeće za specijalne namene uspešno su promovisali izvozne kapacitete na međunarodnom sajmu „Bezbednost i zaštita na radu“ u Moskvi. Očekuje se da će ukupan izvoz ovih proizvoda u Rusiju, samo preko distributera „Etalon“, premašiti pet miliona evra u 2022. godini, a sa ruskim partnerima se pregovara o perspektivnim projektima zajedničke proizvodnje obuće u Rusiji i otvaranja kompanije i proizvodnje zaštitne odeće u Srbiji, saopštila je Privredna komora Srbije.

Osim odeće i obuće za specijalne namene veliki je potencijal za dečiju obuću proizvođača iz Srbije na ruskom tržištu.

Ruski poslovni partner, uvoznik i distributer za region Rusije i bivšeg SSSR – „Etalon“ iz Moskve već uvozi i distribuira proizvode sedam srpskih kompanija, a tokom trajanja sajma BIOT 2021 od 7. do 10. decembra, organizovao je bilateralne susrete, komercijalne pregovore, prezentacije i posete prodajnim centrima ruskih kupaca za vlasnike i rukovodioce srpskih kompanija.

Distributeri iz svih regiona Rusije, od Kalinjingrada na zapadu, preko Omska i Krasnojarska u centralnom Sibiru do krajnjeg istoka i Vladivostoka, ali i iz Kazahstana, Kirgistana i Belorusije, potvrdili su premium kvalitet srpske obuće, zainteresovanost krajnjih kupaca i pozitivne reakcije nakon nošenja, ističe Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Ruski medicinari, apotekari, rudari, šumari, lovci, ribolovci, planinari, profesionalci i rekreativci nosiće kvalitetnu srpsku obuću kompanija „Leon“ Šabac, „Tigar obuća“ Pirot i „KS System“ Novi Sad.

Foto: Privredna komora Srbije / Dejan Delić

„Plasman naših proizvoda na rusko tržiste predstavlja veliku promociju prizvodnog programa porodične firme Leon – klompi, papuča i sandala. Trudimo se da zauzmemo veliki udeo na ruskom tržištu i očekujemo da će iz godine u godinu izvoz biti sve veći. Bez obzira na veoma teško stanje u svim granama privrede i poslovanja koje smo svi osetili, postignuti su veoma pozitivni rezultati“, rekao je Đorđe Savić, direktor „Leon“ Šabac.

Savić je posebno ponosan na lansiranje na rusko tržište „Medikal“ proizvodne linije namenjene prodaji u apotekama. Sam proces proizvodnje, po njegovim rečima, je dugotrajan i složen, a proizvodi se odlikuju po udobnošću, estetici i prepoznatljivom anatomskom gazištu.

Proizvodi koji su se pokazali najtraženijim na ruskom tržištu kompanije „KS System“ su Hikking i Trekking modeli, izrađeni od najkvalitetnije domaće sirovine čiji su kvalitet kupci u Rusiji već prepoznali.

„Već tri decenije smo veoma prepoznatljivi u kategoriji zaštite stopala na radu, posebno nas raduje rast interesovanja za naš radni i zaštitni program, ali i interesovanje za modele koje nose ljubitelji planinarenja i šetnje. Iako smo tek na zajedničkom poslovnom početku, kompaniju „Etalon“ možemo da izdvojimo po svojoj profesionalnosti u poslovanju, kao i mogućnosti da prepozna potrebe tržišta za kvalitetnom i pristupačnom obućom. Suština naše poslovne saradnje je da budemo prisutni tamo gde i kada smo našim kupcima najpotrebniji“, poručuje Branislav Gogić, vlasnik kompanije.

Zoran Marković, direktor prodaje pirotske „Tigar obuće“ navodi da je na ruskom tržištu zastupljen širok asortiman proizvoda gumene obuće, sportski program (obuća za lov), obuća opšte namene i  zaštitna obuća. Među najtraženijim proizvodima su lovačke i ribarske čizme, kao i zaštitne čizme za vatrogasce i rudare. U zavisnosti od programa, proizvodi su namenjeni: širokom građanstvu, lovcima, zaposlenim u oblasti građevinarstva, rudarstva, vatrogascima, drvosečama, radnicima na naftnim platformama i drugima koji rade pri ekstremno visokim ili niskim temperaturama.

Vlasnik kompanije „Etalon“ Denis Osipov, naglasio je da je uz podršku Privredne komore Srbije veliki posao urađen u proteklih devet meseci i da je nakon već plasiranih prvih desetak šlepera obuće moguće definisati okvire potencijala poslovanja za narednu godinu i kanale prodaje najinteresantnijih modela.

„Jasan nam je potencijal i želimo na kvalitetan način da otvorimo sve pravce prodaje proizvoda i da rastemo zajedno sa našim srpskim prijateljima i poslovnim partnerima. Intenzivno koristimo internet prodaju, maloprodajne kanale trgovinskih lanaca, specijalizovane prodajne platforme, kao npr. prodaja putem lanaca apoteka, ali i korporativne segmente u saradnji sa metalurškim ili rudarskim ruskim, kazahstanskim ili krigistanskim proizvodnim gigantima. Pred nama je sezona proleće/leto, za šta se temeljno pripremamo i uz podršku Privredne komore Srbije upravo organizujemo našu petu poslovnu posetu Srbiji, koja će biti održana krajem januara, tokom koje ćemo definisati modele i planove porudžbina radne odeće za narednu godinu. Paralelno sa prodajom radne obuće i odeće za specijalne namene, posebno se ponosimo što će ruska deca nositi vrhunski kvalitetnu i udobnu dečiju obuću srpskih kompanija pre svega „Obuća Pavle“ iz Bele Palanke“, rekao je Osipov.

Na štandu Etalona na sajmu BIOT 2021 promovisani su i modeli radne, kamuflažne i medicinske odeće srpskih kompanija „Trendteks“ Prijepolje, „Jumko“, Vranje i NAG, Beograd. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...