Digitalna potvrda olakšava putovanje ovog leta

Šta sadrži Zeleni sertifikat i kako doći do njega?

EUHi-techSrbijaTurizam

21.6.2021 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šta sadrži Zeleni sertifikat i kako doći do njega? Šta sadrži Zeleni sertifikat i kako doći do njega?
Digitalni zeleni sertifikat je potvrda kojom vlasnik dokazuje da je vakcinisan protiv Covid-19, testiran na prisustvo korona virusa ili je pobedio bolest. Njegova glavna... Šta sadrži Zeleni sertifikat i kako doći do njega?

Digitalni zeleni sertifikat je potvrda kojom vlasnik dokazuje da je vakcinisan protiv Covid-19, testiran na prisustvo korona virusa ili je pobedio bolest. Njegova glavna odlika jeste elektronski pečat koji onemogućava falsifikovanje i druge zloupotrebe.

Pored ličnih podataka vlasnika sertifikata (ime, prezime, pol, JMBG, broj pasoša) u dokumentu se nalaze i podaci o vakcinaciji, odnosno datum primanja prve i druge doze. Takođe, Zeleni sertifikat sadrži rezultate PCR testa, antigenskog testa ili serološkog testa.

„Sertifikat mogu da preuzmu svi građani Republike Srbije koji su registrovani na portalu eUprava. Takođe, omogućili smo preuzimanje Digitalnih zelenih sertifikata strancima koji su primili obe doze vakcine u Srbiji, a nemaju boravak u Republici Srbiji. Dovoljno je da unesu osnovne podatke: ime, prezime, pol, JMBG, broj pasoša i da nisu prethodno registrovani korisnici Portala eUprava“, navode iz Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Kako se prijaviti za Zeleni sertifikat?

Posle prijave na portal eUprava neophodno je kliknuti na polje „pokreni uslugu“, kako bi se proverili podaci korisnika. Zatim stiže potvrda e-mail adrese na koju će kasnije biti poslat sertifikat.

„Ukoliko niste u mogućnosti da podnesete zahtev za Digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, isti možete zatražiti na šalterima pošta širom Srbije. Takođe, građani nakon primanja obe doze vakcine i ostavljanja svog e-mejla, stiču mogućnost da automatski nakon vakcinacije dobiju mejl Digitalnog zelenog sertifikata. Sve je besplatno. Možete ga odštampati ili imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta“, objašnjavaju iz Kancelarije.

Na samom sertifikatu postoji QR kod koji očitavanjem pruža sledeće podatke: aktivira zelenu boju na displeju ukoliko je osoba primila vakcinu i revakcinu, odnosno prvu dozu vakcine AstraZeneka. Zelena boja će se aktivirati ukoliko je vlasnik sertifikata obavio PCR test sa negativnim rezultatom ne stariji od 72 sata.

Vakcinisane osobe prilikom provere takođe dobijaju zelenu boju ukoliko imaju negativan serološki test tokom poslednjih šest meseci, a za nevakcinisane dva meseca ukoliko je IgG parametar pozitivan. Osobe koje su se oporavile od korona virusa ugledaće zeleno svetlo, ako su tokom poslednjih devet meseci imale pozitivan rezultat PCR ili antigenskog testa. Skeniranje QR koda pokazuje crvenu boju kada je informacija o negativnom rezultatu PCR testa starija od 72 sata posle testiranja. Tako se sprečava zloupotreba, odnosno falsifikovanje rezultata.

Zašto je uveden Zeleni sertifikat?

Cilj kreiranja Zelenog sertifikata jeste univerzalni digitalni dokument po uzoru na uputstva koje su dale Evropska komisija, Svetska zdravstvena organizacija i Kina.

Radi se na bilateralnom priznavanju dokumenta, a Digitalni zeleni sertifikat za sada uvažava Grčka, Turska, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Slovenija. Očekuje se da će Evropska komisija uskoro definisati standarde o dokumentu koji će biti priznat u zemljama Evropske unije.

„Ukoliko Evropska unija bude propisala drugačije standarde, na primer izgled sertifikata ili očitavanja QR koda za različite namene, mi ćemo naš digitalni zeleni sertifikat odmah prilagoditi tim promenama. Kancelarija za IT ima veoma agilan pristup i to ćemo rešavati u hodu“, navode iz ove ustanove.

Ukoliko želite da obezbedite sertifikat za člana porodice, neophodna je registracija sa njegovim ličnim podacima.

„Digitalni zeleni sertifikat dosad je preuzelo više od 350.000 građana Srbije, a s obzirom na to da se približava sezona godišnjih odmora, očekuje se još veće interesovanje za dobijanje ove elektronske potvrde“, navode iz Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...