Poslodavcima na raspolaganju brojni podsticaji za angažovanje starijih od 50 godina

Stariji radnici na posao u proseku čekaju šest godina

BiznisBolji posaoPoslovanjeSrbija

30.12.2021 12:02 Autor: Ljiljana Begović 0

Stariji radnici na posao u proseku čekaju šest godina Stariji radnici na posao u proseku čekaju šest godina
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u novembru je na birou rada bilo 177.782 građana starijih od 50 godina. Od tog broja 94.397... Stariji radnici na posao u proseku čekaju šest godina

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u novembru je na birou rada bilo 177.782 građana starijih od 50 godina. Od tog broja 94.397 su nezaposlene žene starije od 50 godina.

I pored brojnih podsticaja za zapošljavanje starijih radnika, prosečna dužina traženja posla je 75, a za žene čak 80 meseci.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da pri odabiru kandidata većini poslodavaca nisu bitne godine, već koliko je radnik sposoban da se što pre prilagodi procesima rada.

„Poslodavcima više ide u korist da zaposle iskusnog radnika koji će odmah ući u posao bez dodatne obuke, što nije slučaj kod mladih koji tek dolaze sa fakulteta i škola, pa nemaju toliko prakse i često im je potrebna dodatna obuka ili više vremena da uđu u poslovne procese“, objašnjava Atanacković u razgovoru za Biznis.rs.

On dodaje da je ključna stvar kod angažovanja radnika produktivnost.

„Prema dosadašnjem iskustvu u poslovima koji zahtevaju poznavanje određenih specifičnosti bolje prolaze radnici sa iskustvom, oni koji već imaju znanje i gde je eventualno potreban kratak period prilagođavanja. Često je produktivnost neuporedivo bolja kod onih s većim iskustvom“, ocenjuje Atanacković.

Kada je reč o podsticajima za zapošljavanje starijih radnika, Nacionalna služba za zapošljavanje odobrava poslodavcima subvencije u jednokratnom iznosu od 200.000 do 250.000 dinara u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Foto: Rawpixel.com

Takođe, država daje podsticaje i za zapošljavanje bivših preduzetnika.

U slučaju da poslodavci, odnosno nova lica koja žele da angažuju, ispunjavaju uslove, mogu od 1. januara do 30. aprila 2022. godine da zasnuju radni odnos kod poslodavca i ostvare pravo na olakšice u naredne četiri godine.

Zapošljavanje onih koji imaju iskustva kao preduzetnici postaje dodatnim olakšicama primamljivije za poslodavce. Vlasnici preduzeća koji angažuju bivšeg preduzetnika oslobođeni su plaćanja 65 odsto poreza na zarade isplaćene u 2021. godini i 60 odsto poreza na zarade isplaćene u 2022. godini. Takođe, olakšice se odnose i na plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ako zaposli bivšeg preduzetnika poslodavac je oslobođen plaćanja 95 odsto doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za zarade isplaćene u 2021. godini, kao i 85 procenata za zarade isplaćene u 2022. godini.

Ipak, i pored podsticaja stariji radnici, naročito žene, teže dolaze do posla. Razlozi za to što se poslodavci teže odlučuju da angažuju iskusnijeg radnika, prema mišljenju sociologa, je to da je uvreženo mišljenje da stariji sporije uče, da im je potrebno više vremena za trening, da su skloniji urušenom zdravlju i da će odsustvovati sa posla na trošak poslodavca.

Direktor NSZ Zoran Martinović nedavno je objasnio da često samo formalno obrazovanje nije dovoljno za pronalazak posla, posebno ako to znanje ne prati i praktičan rad.

„Ponekad su potrebna i dodatna znanja, ono što zovemo meke veštine. Poznavanje stranih jezika, najčešće engleskog, posedovanje osnovnog rada na računaru (word, excel), posedovanja određenih licenci i specijalizacija, najčešće vozačkih dozvola, posebno D kategorije. To je ono što omogućava lakši ulazak na tržište rada“, ističe Martinović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...