Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U Srbiji zaštićeno 7,6 odsto teritorije

EkologijaSrbijaU fokusu

5.6.2020 12:54 Izmenjeno: 16:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U Srbiji zaštićeno 7,6 odsto teritorije SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U Srbiji zaštićeno 7,6 odsto teritorije
Svetski Dan zaštite životne sredine u Srbiji, koja je od početka godine bogatija za tri nova zaštićena prirodna dobra, obeležava se uz slogan „Vreme... SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U Srbiji zaštićeno 7,6 odsto teritorije

Svetski Dan zaštite životne sredine u Srbiji, koja je od početka godine bogatija za tri nova zaštićena prirodna dobra, obeležava se uz slogan „Vreme je za prirodu“, kroz kampanje i akcije usmerene na očuvanje biodiverziteta i ukupne prirodne baštine.

Zavod za zaštitu prirode Srbije podsetio je da su ta tri nova zaštićena područja od velikog značaja – specijalni rezervati prirode duž Morave, „Brzansko moravište“, „Osredak“ i geološki fenomen Spomenik prirode „Blederija“, koji je stanište velikog broja retkih i ugroženih vrsta.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić podsetio je da proglašenjem tih područja u Srbiji zaštićeno 7,6 odsto teritorije, odnosno 677.950 ha u okviru 450 područja.

Dragišić je ponovio da je za zaštitu prirode jednako značajno nastojanje da svaki građanin bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i da ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinosi njihovoj boljoj zaštiti, jer briga o prirodi je briga za dobrobit čoveka.

Specijalni rezervat prirode „Brzansko moravište“ je na teritoriji Jagodina i opštine Batočina, značajan je sa aspekta zaštite ptica močvarica, kao deo koridora za njihove migracije, a obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica.

Kako se u saopštenju podseća, na tom prostoru boravi oko 60 strogo zaštićenih vrsta ptica, od kojih se oko 30 tu i gnezdi.

„Među vrstama od posebnog interesa za zaštitu izdvajaju se mali vranac, čapljica, gak, siva čaplja, mala bela čaplja, bela roda, crna roda, crnka, orao kliktaš, vivak, žalar slepić, obična čigra, sivi svračak“, navodi se u saopštenju i dodaje da je to ujedno i jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa, stari meandr reke Velike Morave kod sela Brzan.

Spomenik prirode „Blederija“ na jugozapadnom obodu regije Dunavskog ključa, jugozapadno od Kladova zaštićen je kako bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta.

Izvorište Blederije sa četiri mesta isticanja vrela, dva akumulativna vodopada, od kojih nizvodniji, zbog visine od oko sedam metara lepote i bogatstva vode, predstavlja objekat hidrološkog nasleđa Srbije.

Specijalni rezervat prirode „Osredak“ zaštićen je kako bi se očuvala močvarna staništa u dolini Zapadne Morave, koja se sastoje od spleta starih rukavaca, mrtvaja i desetine novonastalih jezera, kao i paleozojski kristalasti škriljci visokog stepena metamorfizma.

Bilo je, kako se dodaje u saopštenju, važno očuvati i prisustvo 44 biljne vrste, ostatak mezofilnih nizijskih poplavnih lužnjakovih šuma, zajednice bele i krte vrbe, bele i crne topole, rakite, ugroženih biljnih vrsta kao što su žuti lokvanj, gronjasti šilj, rastavić i gavez, staništa ptica koja čine deo koridora migracije, uslove za gnežđenje retkih i zaštićenih vrsta – 83 vrste ptica, staništa za vodozemce.

Tagovi
EKO SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...