(Video) PRVI RESPIRATOR DOMAĆE PROIZVODNJE Institut Mihajlo Pupin i namenska industrija napravili svetski kvalitet

LifestyleSrbijaZdravlje

12.5.2020 16:07 Autor: Julijana Vincan 7

(Video) PRVI RESPIRATOR DOMAĆE PROIZVODNJE Institut Mihajlo Pupin i namenska industrija napravili svetski kvalitet (Video) PRVI RESPIRATOR DOMAĆE PROIZVODNJE Institut Mihajlo Pupin i namenska industrija napravili svetski kvalitet
U Srbiji je u utorak predstavljen prvi model respiratora domaće proizvodnje, a tih pet uređaja napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec... (Video) PRVI RESPIRATOR DOMAĆE PROIZVODNJE Institut Mihajlo Pupin i namenska industrija napravili svetski kvalitet

U Srbiji je u utorak predstavljen prvi model respiratora domaće proizvodnje, a tih pet uređaja napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta „Mihajlo Pupin“ Ognjena Ristića.

Uređaj za mehaničku ventilaciju pluća napravljen je tako da podržava sve režime koje poseduje savremeni uređaj. „Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju razvili smo prototip sa proporcionalnim ventilima“, rekao je Ristić za RTS.

Video: RTS

On je istakao da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena i da se u tom režimu najčešće priključuje pacijent koji je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska, a postoji i pomoćni režim. „U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije“, istakao je Ristić.

Respiratori rame uz rame sa svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić rekao je da je na izradi respiratora radila grupa od desetak inženjera Instituta „Mihajlo Pupin“ kao i ljudi iz kompanije „Smart research“. „Sada sledi standardna procedura sertifikacije i posle te procedure srpski respiratori bi mogli da se nađu u bolnicama. Ta procedura traje oko godinu dana, a ubrzana procedura je moguća u vanrednom stanju“, rekao je Nešić.

On je istakao da su uređaji veoma pažljivo pravljeni i da su vrlo kvalitetni, tako da su u rangu sa vodećim svetskim respiratorima. Kada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, stupili su u kontakt sa namenskom proizvodnjom i ostvarili saradnju sa domaćim preduzećima. Nešić je naglasio da se radi na tome da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji.

  • Tajči

    12.5.2020 #1 Author

    Pametni ljudi, bravoo. Nisu sedeli i žalili se, nego su radili. Takvi jedino mogu i da opstanu.

    Odgovori

  • Nena

    12.5.2020 #2 Author

    Vreme je da se veruje u našu proizvodnju i da se više izvozi!

    Odgovori

  • Nat

    13.5.2020 #3 Author

    Konacno i mi nesto da proizvodemo ovakve vrste, a mozemo mnogo vise.

    Odgovori

  • Irina

    13.5.2020 #4 Author

    Svaka cast, bravo

    Odgovori

  • Ivona V

    14.5.2020 #5 Author

    Stvarno smo najbolji!

    Odgovori

  • Nevena

    15.5.2020 #6 Author

    Svaka cast!

    Odgovori

  • Marko

    30.5.2020 #7 Author

    Konkretno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...