održana sednica Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda

Za očuvanje održivog privrednog rasta neophodan nastavak ulaganja u kapitalne projekte

Srbija

9.7.2024 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za očuvanje održivog privrednog rasta neophodan nastavak ulaganja u kapitalne projekte Za očuvanje održivog privrednog rasta neophodan nastavak ulaganja u kapitalne projekte
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predsedavao je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojoj je prisustvovao... Za očuvanje održivog privrednog rasta neophodan nastavak ulaganja u kapitalne projekte

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predsedavao je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sednici, na kojoj su analizirani rezultati ostvareni u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast, rečeno je da su oblasti industrije, rudarstva i građevinarstva ostvarile dobre rezultate, pri čemu bi ove godine Srbija trebalo da dostigne privredni rast od 4,7 odsto, navodi se na sajtu vlade.

Za očuvanje održivog privrednog rasta neophodno je i dalje ulaganje u kapitalne projekte, pri čemu su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

Kada je u pitanju poljoprivreda, poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje u oblasti stočarstva, pre svega promovisanjem mera subvencija i korišćenjem kapaciteta IPARD programa za ovu poljoprivrednu granu.

Plan EXPO 2027 za period od 2024. do 2027. godine predviđa sveobuhvatni razvoj Srbije i uključuje programe za podizanje životnog standarda građana, projekte u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i drugim oblastima od nacionalnog značaja.

Na sednici je zaključeno da je neophodno identifikovati oblasti privrede koje predstavljaju izazov za rast BDP-a i novčana sredstva usmeriti u oblasti koje mogu da ostvare siguran ekonomski rast.

Takođe, poručeno je da će poseban akcenat biti na pronalaženju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.