SRBIJI NIJE POTREBAN FINANSIJSKI ARANŽMAN SA MMF Savetodavni aranžman je koristan, kaže za Biznis.rs Saša Đogović

IzdvajamoSrbijaVesti

13.10.2020 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

SRBIJI NIJE POTREBAN FINANSIJSKI ARANŽMAN SA MMF Savetodavni aranžman je koristan, kaže za Biznis.rs Saša Đogović SRBIJI NIJE POTREBAN FINANSIJSKI ARANŽMAN SA MMF Savetodavni aranžman je koristan, kaže za Biznis.rs Saša Đogović
Srbiji, u finansijskom smislu, nije potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je platni deficit zemlje pod kontrolom, kako zbog sužene spoljnotrgovinske razmene,... SRBIJI NIJE POTREBAN FINANSIJSKI ARANŽMAN SA MMF Savetodavni aranžman je koristan, kaže za Biznis.rs Saša Đogović

Srbiji, u finansijskom smislu, nije potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je platni deficit zemlje pod kontrolom, kako zbog sužene spoljnotrgovinske razmene, tako i zbog činjenice da nije bilo većeg odliva sredstava po osnovu letovanja domaćih turista u inostranstvu, zbog epidemije korona virusa, kaže za Biznis.rs autor biltena “Makroekonomska kretanja u Srbiji” Saša Đogović.

Zato Srbiji nisu potrebna finansijska sredstva MMF, kao ni takav aranžman sa Fondom, za razliku od, na primer, Crne Gore, ističe Đogović.

Sa druge strane, savetodavni aranžman sa Fondom, koji ne podrazumeva povlačenje sredstava, kakav Srbija sada ima sa MMF i koji upravo ističe, pozitivna je stvar, jer omogućava MMF da, kao eminentna međunarodna finansijska institucija, ukazuje nosiocima ekonomskih vlasti koje bi reformske mere trebalo da sprovodi, da nadgleda njihovo sprovođenje, kao i da javnost bude bolje informisana o reformskim procesima koji se realizuju, navodi Đogović.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Đogović je naglasio da bi više novca trebalo usmeriti u produktivne sektore, ali i u zdravstvo, zbog aktuelne epidemije korona virusa. On je posebno naglasio ulaganja u ,,zelenu ekonomiju” – projekte reciklaže otpada, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ekološke projekte, ali i ulaganja u poljoprivredu, kao i u projekte za navodnjavanje i zaštitu od poplava.

Đogović je, takođe, naglasio da bi više sredstava trebalo ulagati u inovativne tehnologije, poput IT sektora, kao najbrže rastućeg sektora naše privrede.

  • Nikola.Nidzo

    13.10.2020 #1 Author

    odlicne vesti za Srbiju, ponovno zaduzivanje ne bi bilo dobro za nasu zemlju

    Odgovori

  • Danijela

    13.10.2020 #2 Author

    Zaduzivanje nikome ne ide u prilog.

    Odgovori

  • Nataly

    13.10.2020 #3 Author

    „zelena ekonomija“ je nešto najbolje i preko potrebno da bi napredovali

    Odgovori

  • Sara

    14.10.2020 #4 Author

    Svakako pozitivno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...