Naša zemlja uspešna na sajmu prehrambene industrije i poljoprivrednih proizvoda Prodexpo u Moskvi

Srpske kompanije u Rusiji dogovorile izvoz vredan osam miliona evra

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

16.4.2021 08:16 Autor: Marija Jovanović 0

Srpske kompanije u Rusiji dogovorile izvoz vredan osam miliona evra Srpske kompanije u Rusiji dogovorile izvoz vredan osam miliona evra
Tokom sajma prehrambene industrije i poljoprivrednih proizvoda Prodexpo u Moskvi 11 srpskih kompanija iz prehrambenog i sektora prerade hrane sklopile su nove poslove u... Srpske kompanije u Rusiji dogovorile izvoz vredan osam miliona evra

Tokom sajma prehrambene industrije i poljoprivrednih proizvoda Prodexpo u Moskvi 11 srpskih kompanija iz prehrambenog i sektora prerade hrane sklopile su nove poslove u vrednosti od čak osam miliona evra, navode u Privrednoj Komori Srbije (PKS). Reč je uglavnom o smrznutom voću i povrću, kao i o mlečnim proizvodima i mesnim prerađevinama.

„Jedanaest firmi, 12 novih ugovora i osam miliona evra izvoza novih proizvoda je dogovoreno“, rekao je za Tanjug predstavnik PKS u Moskvi Dejan Delić.

Kao što je ranije kazao Delić, uprkos pandemiji i oscilaciji ruske rublje srpski izvoz u Rusiju prošle godine porastao je više od pet odsto i vredeo je 910 miliona dolara, a jednu trećinu činili su poljoprivredni proizvodi. 

Foto: Privredna komora Srbije

U 2020. godini Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2 odsto.

Najveća izložba prehrambene industrije u Rusiji i regionu održava se od 12. do 16. aprila. Na ovogodišnjem sajmu izlažu srpske kompanije Mlekara Ub, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Topola, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd,  Master Fruits, Beograd,  Mambikom Agrar, Beograd, i Mirax Agrar Beograd.

Prodexpo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz više od 110 zemalja. Ove godine okupio je 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta. Osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstavljaju se i Italija, Španija, Turska, Uzbekistan, Jermenija, Brazil, Urugvaj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...