Belgijski grad okrenut inovacijama

Srpski naučnik u Luvenu došao do revolucionarnog otkrića

EULifestyleSrbijaU fokusuVesti

30.11.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpski naučnik u Luvenu došao do revolucionarnog otkrića Srpski naučnik u Luvenu došao do revolucionarnog otkrića
Belgijski grad Luven namerava da u naredne tri decenije postane klimatski neutralan, odnosno da svede na minimum emisiju ugljen-dioksida. Uz to što je grad... Srpski naučnik u Luvenu došao do revolucionarnog otkrića

Belgijski grad Luven namerava da u naredne tri decenije postane klimatski neutralan, odnosno da svede na minimum emisiju ugljen-dioksida. Uz to što je grad koji je školovao više od pola belgijskih lekara, njihova prestonica piva, od prošle godine Luven je i evropska prestonica inovacija. Mesto za sebe u njemu su pronašli i naši inovatori, izveštava RTS.

Titula evropske prestonice inovacija pripala je gradu u kome polovinu stanovništva čine studenti. Osim što su oblikovali izgled i duh Luvena, oni su zaslužni za brojna rešenja savremenih problema.

Univerzitet u Luvenu jedan je od najstarijih univerziteta na svetu. Šest vekova od njegovog osnivanja, profesori i studenti ponosni su na tradiciju, ali i standarde koje postavljaju u oblasti inovacija. Centar za istraživanje i razvoj Katoličkog univerziteta (KU) u Luvenu spada u sam vrh svetske nauke, a godišnji budžet centra premašuje pola milijarde evra.

Doktorske studije na tom univerzitetu posle beogradskog Elektrotehničkog fakulteta (ETF) završio je Marko Topalović. Decenija u Belgiji, uz akademsku titulu, donela mu je i priliku za revolucionarno otkriće u medicini. Program koji pomaže da se lakše i brže dijagnostikuju plućne bolesti sa preciznošću od 82 odsto. Ista studija pokazuje da lekari pogode dijagnozu u 45 odsto slučajeva.

„Naš softver se bazira na veštačkoj inteligenciji. Nju smo naučili da oponaša znanje i praksu iskusnih lekara. To smo pretvorili u softver koji uzima podatke koji su izmereni na pacijentima, obrađuje u brzom periodu i pravi izveštaj koji dajemo doktorima, a koji sadrži interpretaciju rezultata i sugestiju koju bolest verovatno pacijent ima“, navodi osnivač i generalni direktor kompanije ArtiQ Marko Topalović.

Klimatski ciljevi u studenstkom gradu

Sugestije građana su ono čime se vode čelnici tog belgijskog grada. Tako su na listu prioriteta pre nekoliko godina stavili saobraćaj. Iako bicikl nije inovativan, prilagođavanje pešacima i biciklistima deo je rešenja ekoloških problema.

„Izmestili smo saobraćaj iz centra grada, vazduh učinili čistijim i bezbednijim i zelenijim. Broj biciklista se povećao za 40 odsto. U svim projektima koji se tiču inovacija grad obezbeđuje polovinu novca za finansiranje, druga polovina se finansira iz drugih izvora“, ističe gradonačelnik Luvena Muhamed Riduani (Mohamed Ridouani).

Katrin Riken (Katrien Rycken) iz organizacije Luven 2030 ukazuje da je saradnja vlade, naučnih institucija, kompanija i građana jedan od razloga zbog koga su dobili nagradu u oblasti inovacija.

„Fokusirani smo na klimu. Do 2050. godine hoćemo da budemo klimatski neutralni kada je reč o emisiji ugljen-dioksida“, dodaje Katrin Riken.

Taj ambiociozni cilj bi Luven godišnje koštao 300 miliona evra. U međuvremenu, plan je da milion evra koje je Luvenu kao prestonici inovacija dodelila Evropska komisija bude uloženo u nove ideje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...