ŠTA ĆE BITI SA PLAĆENIM NEREALIZOVANIM PUTOVANJIMA ZA GRČKU? Turističke agencije očekuju pregovori sa inostranim partnerima

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

15.1.2021 13:01 Autor: Marija Jovanović 0

ŠTA ĆE BITI SA PLAĆENIM NEREALIZOVANIM PUTOVANJIMA ZA GRČKU? Turističke agencije očekuju pregovori sa inostranim partnerima ŠTA ĆE BITI SA PLAĆENIM NEREALIZOVANIM PUTOVANJIMA ZA GRČKU? Turističke agencije očekuju pregovori sa inostranim partnerima
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) pozitivno ocenjuje odluku Vlade Grčke da dozvoli uzlazak srpskim turističkim predstavnicima u Grčku kako bi se rešilo pitanje plaćenih... ŠTA ĆE BITI SA PLAĆENIM NEREALIZOVANIM PUTOVANJIMA ZA GRČKU? Turističke agencije očekuju pregovori sa inostranim partnerima

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) pozitivno ocenjuje odluku Vlade Grčke da dozvoli uzlazak srpskim turističkim predstavnicima u Grčku kako bi se rešilo pitanje plaćenih aranžmana.

„Očekujemo da ćemo na ovaj način direktno razmeniti iskustva i razmišljanja na temu sezone 2021. i kako pokriti minus iz 2020. godine, odnosno kako realizovati zamenska putovanja“, kaže za Biznis.rs predsednica UTAS Marija Matijević.

Prema njenim rečima, ovaj potez dovoljan je iskorak kako bi se ostvario inicijalni kontakt jer sve prepiske i razgovori do sada nisu urodili plodom. Ipak, ona napominje da su mnoge turističke agencije ostale bez licence i da se to sada mora uzeti u obzir.

Foto: UTAS

„Te agencije imaju pravo da realizuju ono što su ugovorile dok su imale licencu, međutim, nemaju pravo dalje organizacije putovanja. One će sada morati da pregovaraju kako bi se ispoštovao dogovor za prodate aranžmane. To su sada malo složeniji pregovori jer je teža varijanta dobiti određeni termin po povoljnoj ceni“, objašnjava naša sagovornica.  

Ipak, u UTAS se nadaju da će grčki partneri biti raspoloženi za saradnju jer i njima svakako nije u interesu da gube srpsko tržište, tako da veruju da će uspeti da naprave neki kompromis.

„Sve ovo osmišljeno je kako bi se uspostavio kontakt i kako bi se pregovaralo o novcu koji je tamo. Dakle, da li će se, kada i kako vratiti, i ako će se ugovarati potovanja da li će biti nekih olakšica i kako će sve to izgledati“, kaže Matijević i dodaje da se očekuju kompromisna rešenja sa obe strane, a sve u cilju realizacije zakazanih putovanja.

Foto: Pixabay.com

Da podsetimo, svi plaćeni, a neiskorišćeni aranžmani trebalo bi da se realizuju do kraja 2021. Ukoliko se zamensko putovanje ne realizuje do kraja ove godine, praktično početkom januara klijenti turističkih agencija mogu da apliciraju za povraćaj novca koji bi putnicima trebalo da se vrati nazad do 15. januara 2022. godine.

„Bilo je nekih vesti da će Grci da prolongiraju svoja zamenska putovanja na dve, tri ili pet godina. Oni su od svoje vlade tražili da im produži te rokove, ali se nadamo da neće biti daljih odlaganja, tako da mislimo da će i to biti tema razgovora“, smatra predsednica UTAS.   

Ipak, Matijević se nada da će se situacija malo „relaksirati“ kada je reč o putovanjima. „Nadamo se otvaranju granica i međunarodnim dogovorima kako bismo makar uspeli da realizujemo ono što je već zakazano na najpopularnijim destinacijama kao što su Grčka, Turska, Bugarska i Egipat“, zaključuje naša sagovornica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...