MOSKVA PREDUZELA MERE ZA SUZBIJANJE INFLACIJE

Stabilizovanje cena hrane u Rusiji

SvetVesti

5.5.2021 19:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stabilizovanje cena hrane u Rusiji Stabilizovanje cena hrane u Rusiji
Rast cena hrane i drugih proizvoda potiče od trenutne situacije u svetu izazvane pandemijom, ali je ruska vlada uspela da zaustavi ovaj trend rasta,... Stabilizovanje cena hrane u Rusiji

Rast cena hrane i drugih proizvoda potiče od trenutne situacije u svetu izazvane pandemijom, ali je ruska vlada uspela da zaustavi ovaj trend rasta, izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Paskov. „Globalni trendovi u našoj zemlji smanjeni su zahvaljujući radu vlade, ali još je teško pobeći od globalnog trenda kao takvog, naveo je Peskov.

Centralna banka Rusije nedavno je izvestila da su inflatorna očekivanja stanovništva u aprilu porasla na 11,9 odsto, prenosi TASS. Ranije ovog meseca, rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj predviđalo je inflaciju od 4,3 odsto do kraja 2021. godine, ali se početkom 2022. očekuje povratak na ciljani nivo od 4,0 odsto.

U decembru 2020. godine, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na sprečavanje situacije u kojoj građanima nedostaje dovoljno novca za hranu. Porast cena hrane u vezi je sa pokušajem da se domaće cene usklade sa globalnom tržišnom situacijom i zatražio je da odmah odgovore na nepovoljna pitanja.

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine, Ministarstvo poljoprivrede, najveći trgovinski lanci u zemlji i proizvođači hrane potpisali su sporazume kojima su stabilizovali cene šećera i suncokretovog ulja. Time je izgrađen i usvojen predlog zakona o državnoj regulativi cena društveno važnih dobara.

  • MARKO7

    18.1.2022 #1 Author

    Kolika je zemlja i ne stabilizovalo se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...