Sarači ipak opstaju, državne subvencije pomažu da uposle nove ljude

Stari zanat u novom ruhu može da bude profitabilan

BiznisBolji posaoMoja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

21.6.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 0

Stari zanat u novom ruhu može da bude profitabilan Stari zanat u novom ruhu može da bude profitabilan
Iako su manufakturni proizvodi u svetu jako cenjeni, čini se da je u Srbiji iz godine u godinu sve manje starih, tradicionalnih zanata, naročito... Stari zanat u novom ruhu može da bude profitabilan

Iako su manufakturni proizvodi u svetu jako cenjeni, čini se da je u Srbiji iz godine u godinu sve manje starih, tradicionalnih zanata, naročito onih koji se ne prilagođavaju savremenim okolnostima poslovanja. Polako nestaju tkačke radionice, grnčari, sve je manje pravih sarača, dok su male časovničarske radnje zamenili moderni prodajni objekti na atraktivnim lokacijama.

Za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata iz republičkog budžeta izdvojeno je osam miliona dinara. Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ukupno 33 firme dobile su subvencije za zapošljavanje i promociju svojih proizvoda i usluga. Na konkurs je pristiglo 59 predloga projekata, dok su 53 uzeta u razmatranje.

Jedan od dobitnika subvencija je i saračka radnja Ronto iz Kikinde, koja se bavi izradom unikatnih predmeta od kože. Ovo je jedan od najstarijih srpskih zanata. Sarači su nekada ručno pravili sedla, novčanike, opasače, futrole za vatreno oružje, a danas je njihove ruke pretežno zamenila industrijska proizvodnja. Ipak, ova manufakturna radnja uspela je da opstane spajajući tradicionalan, a ujedno i moderan način izrade.  

Vlasnik ove saračke radnje Aleksandar Ronto, za Biznis.rs objašnjava da su se oni specijalizovali, pa sada pretežno prave predmete od kože za oldtajmere. Uspeli su da se umreže sa ljudima iz inostranstva, tako da svoje proizvode imaju kome da prodaju.

“Pravimo uglavnom unikatne predmete od kože za stare bicikle, poput torbi i pratećih delova. Radimo obuću za bebe, torbe i slično. Iako je u pitanju stari zanat, kako sve napreduje, tako i mi rastemo. Danas imate bezbroj mogućnosti. Prodaja i plasman su modernizovani, pa problem ne predstavlja ni mesto poslovanja”, naglašava naš sagovornik.

Kako kaže, oni imaju toliko posla da im je zaista bila neophodna nova radna snaga.  

“Pre dobijanja subvencija nismo bili u mogućnosti da zaposlimo nove ljude. Sa ovom vrstom pomoći u iznosu od 350.000 dinara u periodu od osam meseci, to ćemo moći”, zaključuje Ronto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...