STARTNE POZICIJE SRPSKE PRIVREDE BOLJE OD DRUGIH Naša ekonomija imala je namanji pad u regionu

NovacSrbijaVesti

24.12.2020 15:18 Autor: Marija Jovanović 1

STARTNE POZICIJE SRPSKE PRIVREDE BOLJE OD DRUGIH Naša ekonomija imala je namanji pad u regionu STARTNE POZICIJE SRPSKE PRIVREDE BOLJE OD DRUGIH Naša ekonomija imala je namanji pad u regionu
Srpska privreda ima mnogo bolje startne pozicije za oporavak u narednoj godini od mnogih uporedivih ekonomija – ove godine je imala najmanji pad u... STARTNE POZICIJE SRPSKE PRIVREDE BOLJE OD DRUGIH Naša ekonomija imala je namanji pad u regionu

Srpska privreda ima mnogo bolje startne pozicije za oporavak u narednoj godini od mnogih uporedivih ekonomija – ove godine je imala najmanji pad u regionu od jedan odsto i procenjeni šestoprocentni rast u narednoj godini, ukazuje predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Da bi se te procene i ostvarile, važno je da se virus stavi pod kontrolu, da se kriza ne produži za nekoliko meseci, da Evrozona zabeleži što bolji rezultat u prvom kvartalu, da krene oporavak ekonomija EU, naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera, posebno Nemačke. Na domaćem terenu bitno je da dalje podržavamo i relaksiramo privredu, pre svega, najugroženije i da boreći se sa virusom, za živote i zdravlje, ne sputamo privredu da radi“, rekao je Čadež u intervjuu za frankfurtske Vesti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/bs

Na pitanje koje će se privredne grane najduže, a koje najbrže oporavljati, Čadež je rekao da će se najduže oporavljati delatnosti koje su pretrpele najveći početni udar i najveće gubitke –  turističko-ugostiteljski sektor, uključujući kompanije i preduzetnike iz lanca „ivent“ industrije i putnički saobraćaj.

Sa druge strane, neke delatnosti su u ovoj godini, zahvaljujući rastu tražnje njihove robe, zabeležile bolji učinak nego 2019. godine.

To su proizvodnja i izvoz osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata povećani su gotovo devet odsto, a osim farmacije, rast su zabeležili proizvođači električne opreme, računara i elektronskih i optičkih proizvoda i preparata, nameštaja, prehrambenih proizvoda, te neke uslužne delatnosti, posebno IKT sektor, pojasnio je Čadež, prenosi Tanjug.

Na konstataciju da se, pored tržišta regiona, EU i Rusije, značajno osvajaju i tržišta Kine i Turske, predsednik PKS kaže da se na kinesko i tursko tržište najviše izvoze poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, po bilateralnim sporazumima sa tim zemljama.

Spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

„U izvoznoj ponudi, posebno za Tursku, već imamo paletu industrijskih proizvoda, koje mi proizvodimo, a oni uvoze, od gvožđa i bakra do automobilskih guma, kao i proizvode i usluge IKT sektora. U Kinu je iz Srbije krenulo goveđe i ovčije meso. Očekujemo da do sredine naredne godine počne izvoz mleka i mlečnih proizvoda i da se završe pregovori o izvozu svinjskog i pilećeg mesa, voća i žitarica„, rekao je Čadež.

Na pitanje šta privrednici mogu očekivati naredne godine, po pitanju pomoći države radi lakšeg prevazilaženja krize, Čadež je ukazao da se nastavlja garantna šema, odnosno mogućnost da privrednici i u narednih šest meseci koriste povoljne kredite uz državne garancije.

Dodao je da tokom januara privatni, preduzetnički sektor može da računa na dodatnu podršku, čiji se modeli razmatraju, ali da je jasno da buduće mere državne pomoći ne mogu biti jednake za sve kompanije, već usmerene ka najugroženijima, kojima je pomoć i najpotrebnija.

Čadež je rekao da je za brži oporavak privrede celog Zapadnog Balkana bitno da EU što pre obezbedi inkluzivno proširenje i otvori potpuno svoje tržište za naše proizvode i kompanije i pre punopravnog članstva, za šta, kako ističe, imamo nemačku podršku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...