Jednima suša, drugima poplave

Stiže La Ninja, Kalifornija i Brazil na udaru

EkologijaSvetU fokusuVesti

14.10.2021 19:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stiže La Ninja, Kalifornija i Brazil na udaru Stiže La Ninja, Kalifornija i Brazil na udaru
Ciklični klimatski poremećaj La Ninja (La Niña), fenomen koji je meteorolozima poznat već decenijama, ponovo je pred vratima, i mogao bi da traje između... Stiže La Ninja, Kalifornija i Brazil na udaru

Ciklični klimatski poremećaj La Ninja (La Niña), fenomen koji je meteorolozima poznat već decenijama, ponovo je pred vratima, i mogao bi da traje između tri i sedam godina.

Njegove posledice najverovatnije će biti produžene sušne sezone u Kaliforniji i Brazilu, ali i prolongirana sezona atlantskih uragana, koja će donositi razorne oluje pred kraj kalendarske godine.

Dakle, s jedne strane suša, a s druge poplave, ali u svakom slučaju elementarne nepogode koje se mogu i te kako negativno odraziti na godišnje poljoprivredne rezultate, a lančano i na cene prehrambenih sirovina i prerađevina.

Pozivajući se na nalaze američkog Centra za klimatska predviđanja (U.S. Climate Prediction Center), agencija Bloomberg navodi da postoje indikacije da je novi ciklus La Ninje već otpočeo, te da će efekti njenog prvog udara trajati do februara, mada su šanse „57 odsto da će oni biti umereni“.

Američki mediji strahuju da će negativni uticaj klimatskog poremećaja biti veći od poljoprivrednog po najmnogoljudniju državu u SAD, Kaliforniju. La Ninja obično donosi suše u južne države SAD, a hladnije zime u severnim. Međutim, ova godina je već bila katastrofalna po broju, obimu i šteti kalifornijskih požara, a taj razarujući trend bi lako mogao da se nastavi još nekoliko meseci, ukoliko se obistine slutnje klimatologa i meteorologa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...