STOMATOLOGIJA TOKOM PANDEMIJE KORONA VIRUSA Digitalizacija odavno zakoračila u ovu granu medicine, preglede možete obaviti i online

BiznisBolji posaoFirme u fokusuIntervjuPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

26.11.2020 14:19 Autor: Julijana Vincan 0

STOMATOLOGIJA TOKOM PANDEMIJE KORONA VIRUSA Digitalizacija odavno zakoračila u ovu granu medicine, preglede možete obaviti i online STOMATOLOGIJA TOKOM PANDEMIJE KORONA VIRUSA Digitalizacija odavno zakoračila u ovu granu medicine, preglede možete obaviti i online
U poslednjih nekoliko decenija, stomatologija se znatno razvija zahvaljujući velkom i brzom napretku tehnologije. Pre samo jednu deceniju odlazak kod zubara izgledao je potpuno... STOMATOLOGIJA TOKOM PANDEMIJE KORONA VIRUSA Digitalizacija odavno zakoračila u ovu granu medicine, preglede možete obaviti i online

U poslednjih nekoliko decenija, stomatologija se znatno razvija zahvaljujući velkom i brzom napretku tehnologije. Pre samo jednu deceniju odlazak kod zubara izgledao je potpuno drugačije nego danas.

„Dok je ranije to bio isključivo manuelni posao, sada, zahvaljujući razvoju tehnologija, koriste se savremene metode za rešavanje stomatoloških problema, a stomatolog 21. veka mora ići u korak sa svim promenama i prilagoditi svoj način rada dobu u kome živi“, ističe dr Srđan Lolin.

Dodaje da digitalne konsultacije nisu nikakva novina u svetu, pogotovo ne u oblasti stomatologije. „Mnogo toga možete uraditi online, u konsultaciji sa našim stomatologom“, navodi naš sagovornik.

Dodaje da se na prvom mestu može lakše uspostaviti jedan transparentan odnos i time indirektno uticati na otklanjanje straha, koji je u velikoj meri prisutan kod pacijenata koji treba da sednu u stomatološku fotelju. Razgovori, edukacija, pa čak i neke vrste opštih pregleda moguće je uraditi online. Kako kaže, digitalizacija je ušla u stomatologiju još pre nekoliko godina.

„Digitalno je bolje, a budućnost kakva nam predstoji očito će biti u velikoj meri digitalna. Zubi se skeniraju i prenose u softver, gde se dizajniraju nove krunice. One se mogu izrađivati u 3D printerima ili CADCAM mašinama koje su nalik CNC strugovima. Na taj način novi zubi izgledaju lepše, veoma precizno naležu, a radni proces se ubrzava“, objašnjava dr Lolin.

Zubarski pregled
Foto: Pixabay.com

Uticaj pandemije na poslovanje stomatologa

Iz ordinacije dr Lolin napominju da je stomatologija deo medicine koji je potreban stanovništvu svakodnevno, pa se zato ne može govoriti o kompletnom zatvaranju ordinacija u vreme pandemije.

„Bol zuba, otok i tome slično, situacije su koje ne mogu da čekaju, pomoć mora da se ukaže. Problem je što je stomatolog izložen uticaju krvi i pljuvačke od strane pacijenta. Virus može lako da se prenese. Zato mere zaštite moraju biti na visokom nivou. Zaštititni mantil, maska, vizir i ostalo. Na taj način stomatološka praksa može da funkcioniše normalno“, smatra dr Lolin.

Zubarski pregled
Foto: Dr Lolin

Ugradnja zubnih implanata napredovala

„Najbolji način za nadoknadu izgubljenih zuba je ugradnja zubnih implanta“, tvrdi stomatolog dr Srđan Lolin. On kaže kako je do pre samo nekoliko godina bilo nezamislivo da se za kratak vremenski period urade implati na obe vilice, ali je razvoj novih tehnologija omogućio da danas za svega nekoliko dana imamo kompletno funkcionalno rešenje, kao i pacijenta sa blistavim osmehom.

Trenutno popularne procedure su, kako kaže, ugradnja zuba na četiri ili šest implanata. On je objasnio da pomoću procedure „All on 4“, pacijenti koji nemaju ni jedan svoj zub, za nekoliko dana mogu da dobiju fiksne zube, pri čemu se izbegavaju komplikovane procedure nadoknade kosti.

Zubarski pregled
Foto: Dr Lolin

U slučajevima kada nema dovoljno kosti na onim mestima gde bi trebalo ugraditi implante, ne može se primeniti tehnika „All on 6“, odnosno, ugrađivanje šest implanta, već se ugrađuju četiri implanta.

„Sada se novim načinima snimanja vilica, koje uključuju dubinsko snimanje kostiju, kao i njihov sastav, za svega nekoliko sati može ustanoviti koja vrsta implanta najviše odgovara pacijentu. Nova tehnološka rešenja nam nude i mogućnost maksimalnog opterećenja implanata, kao i detaljno praćenje nakon ugradnje – i to sve u digitalnom formatu„, objašnja dr Lolin.

Zubarski pregled
Foto: Dr Lolin

Kada je u pitanju poređenje iskustva naših stručnjaka sa iskustvom onih u inostranstvu, naš sagovornik smatra da naši idu u korak sa svetskim.

„S obzirom da sam posetio mnoge ordinacije u inostranstvu, zbog edukacije, mogu da izjavim da ne zaostajemo za tim ordinacijama. Naročito što se tiče stručnosti lekara. Pacijent dobija isti nivo usluge kod nas kao u inostranstvu“, naglasio je dr Lolin.

Tagovi
PANDEMIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...