U trećem kvartalu zabeležen najsporiji rast od aprila

Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji pala za 4,3 odsto

AnalizaBiznisBolji posaoSvetU fokusuVesti

16.11.2021 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji pala za 4,3 odsto Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji pala za 4,3 odsto
Poslodavci u Velikoj Britaniji su zaposlili 160.000 novih radnika u oktobru, prvom mesecu nakon okončanja vladinog pandemijskog programa subvencija za očuvanje radnih mesta, što... Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji pala za 4,3 odsto

Poslodavci u Velikoj Britaniji su zaposlili 160.000 novih radnika u oktobru, prvom mesecu nakon okončanja vladinog pandemijskog programa subvencija za očuvanje radnih mesta, što će potencijalno ublažiti strahovanja Banke Engleske vezana za rizik od povećanja kamatnih stopa.

S oktobarskim povećanjem radnika na platnim spiskovima preduzeća, ukupan broj zaposlenih porastao je na 29,3 miliona, što je za 0,8 odsto više nego u februaru 2020. godine pre izbijanja pandemije, prema podacima poreskih vlasti.

Stopa nezaposlenosti pala je na 4,3 odsto tokom tri meseca do septembra sa ranijeg nivoa od 4,5 odsto, što je iznad prognoza i njen najniži tromesečni nivo od jula 2020. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zvaničnici Banke Engleske razmatraju kada da podignu kamatne stope i pomno prate situaciju na tržištu rada nakon isteka programa podrške radnicima na prinudnim odmorima, pri čemu se procenjuje da je oko 1,1 milion ljudi i dalje bilo na tom programu do poslednjih nekoliko dana pre njegovog gašenja.

Kako kaže direktor ekonomskog sektora u Privrednoj komori Britanije Suren Tiru (Suren Thiru), značajan porast zaposlenih na platnim spiskovima ukazuje na to da je okončanje programa za očuvanje radnih mesta imalo mali uticaj na tržište rada u oktobru i da potražnja za radnom snagom nastavlja da raste.

On smatra da rekordni broj oglasa za radna mesta navodi na zaključak da se hroničan nedostatak osoblja s kojim se suočavaju preduzeća intenzivira, što bi moglo da poremeti oporavak i da primora firme na dugotrajnije smanjenje proizvodnih kapaciteta.

Zvanični podaci pokazuju da je zaposlenost porasla za 247.000 u periodu jul-septembar, dok je broj nezaposlenih pao za 152.000 osoba.

Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS) saopštila je da je prosečna nedeljna zarada tokom tri meseca zaključno sa septembrom bila za 5,8 odsto veća nego u istom periodu 2020. godine, što je najsporiji rast od aprila. Ako se isključe bonusi, zarade su povećane za 4,9 odsto na godišnjem nivou, što je takođe najsporiji tromesečni rast od marta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...